Světová zdravotnická organizace: malárie loni zabila 400 tisíc lidí, počty nakažených klesají

Podle Světové zdravotnické organizace zemře každé dvě minuty na malárii jedno dítě. Ze zprávy organizace vyplývá, že největší procento obětí tvoří africké děti. Boj s tímto onemocněním šířeným komáry není dostatečný a nákazou je ohrožena polovina světové populace.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár rodu Anopheles.

Komár rodu Anopheles. | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Odborník Světové zdravotnické organizace na problematiku malárie Pedro Alonso tvrdí, že boj proti tomuto onemocnění lze zlepšit. Dokládají to i statistiky, podle kterých se od roku 2010 snížily počty nakažených - oproti 239 milionům před 19 lety na 214 milionů v roce 2015. Zatímco v roce 2010 zemřelo 607 tisíc lidí, o tři roky později bylo hlášeno půl milionu úmrtí.

Tisíce nemocných, desítky mrtvých, Červený kříž varuje před epidemií horečky dengue v Jemenu

Číst článek

„Tento pokrok se ale zpomalil a stagnujeme na nepřijatelně vysoké úrovni,“ prohlásil Alonso. Dokládají to čísla z nedávných let - v roce 2017 bylo 231 milionů nakažených, loni 228 milionů, v případě úmrtí to bylo 416 tisíc případů před dvěma lety a 405 tisíc loni.

Zpráva Světové zdravotnické organizace konstatuje, že nejvíc onemocnění postihuje děti a těhotné ženy v Africe. V její subsaharské části se loni podle odhadů nakazilo 11 milionů, tedy 29 procent těhotných žen.

Na svět přišlo téměř 900 tisíc novorozenců s nízkou porodní váhou, což zvyšuje jejich zdravotní rizika. Ze zprávy dále vyplývá, že více než třetina dětí v oblasti subsaharské Afriky loni nespala pod moskytiérami, které je mohou ochránit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme