Hlavní obsah

Nerudovci a budoucí lídři luští rovnici aneb Pražští gymnazisté v Emirátech

Právo, vpl

Patnáctiletý Filip Pelíšek „doňahňal“ na podložce pestrobarevnou hmotu, z níž měl tvořit své dílko. Ještě netušil, že ho v závěru hodiny předmětu umělecká výchova čeká překvapení – přesvědčí se, jak se píše jeho jméno v arabštině. Filip chodí na Gymnázium Jana Nerudy v Praze a se spolužáky oplatil žákům Future Leaders („budoucí lídři“) International Private School v Abú Zabí (hlavní město SAE) jejich březnový výjezd do Prahy.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Při „výtvarce“ bývá veselo.

Článek

„V Emirátech jsem si už předtím s rodiči užíval na dovolené, avšak tento pobyt je něco jiného. To je ponor do každodenního života,“ svěřil se Pelíšek, který navštěvuje 2. A v pražském gymnáziu.

Čas po ropě

Jana Wittbergrová, profesorka gymnázia, výpravy do Emirátů rozhodně nelituje: „Umožnila našim studentům poznat odlišnou kulturu, odlišnou mentalitu, jiný způsob výuky, a to vše na vlastní kůži, při osobní zkušenosti – to se v životě neztratí.“

Dodala, že se žádná srážka kultur nekonala, byť se projevily některé odlišnosti – kupříkladu islám částečně nepřipouští zpěv či pojetí kázně se liší od toho českého.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Předmět umělecká výchova patří k nejoblíbenějším.

„Možná je to idealistický, až pošetilý záměr, ale vytkli jsme si jako jeden z cílů, aby po Česku zůstalo v Emirátech něco trvalejšího, až se brány výstaviště 10. dubna 2021 uzavřou,“ vysvětlil Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO 2020 v Dubaji.

Teče voda, teče. Díky českému vynálezu v Dubaji ze vzduchu

Zahraniční

I tentokrát spojil Potužník síly s investorem Saifem Mubarakem Fadelem Al Mazrouei, fanouškem Česka a zakladatelem školy. I on klade důraz na slůvko „až“, protože patří mezi ty lídry Emirátů, kteří připravují zemi na situaci, až dojde ropa.

Škola vznikla „na žlutém písku“

Ve vedení školy nechybí investorův syn Mohammed. „Schopnost vzdělávat se a prosadit se spoluručí za budoucnost jednotlivců i států,“ přemítá Mohammed.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ředitel školy John Bayramian

Ředitel John Bayramian školu loni rozbíhal na zelené louce, přesněji řečeno na žlutém písku.

„Je to rovnice, směřujeme k výsledku a odkrýváme neznámé. Těší mě, že i spolu s pražskými dětmi,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Zájem o studium v zahraničí roste

Vyjet na několik měsíců do ciziny a účastnit se výuky na tamní univerzitě umožňuje svým studentům většina českých vysokých škol. A vysokoškoláci takové...

Výběr článků

Načítám