4. konference pojistného trhu ČAP: Insuring Healthy Future

Demografické změny jsou neúprosné, a pojišťovny proto vykračují směrem k soukromému zdravotnímu pojištění

Představitelé pojišťoven diskutovali na 4. konferenci pojistného trhu s lékaři, univerzitními profesory, zahraničními experty a odbornou veřejností o tom, jak může pojistný sektor pomoci v oblasti soukromého zdravotního pojištění a produktů dlouhodobé zdravotní péče, která se i kvůli demografickým změnám stává palčivým tématem. Již tradiční konferenci pořádala Česká asociace pojišťoven a záštitu nad ní i letos převzal se svým úvodním slovem guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Akci navštívilo téměř 300 hostů a několik stovek diváků ji sledovalo v on-line přenosu.

Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAP, přivítal všechny přítomné mj. těmito slovy: "Smyslem naší konference je udělat něco nového a dobrého, co změní náš sektor na dlouhou dobu. Chceme ukázat, že soukromá participace na financování zdravotní péče je možná a potřebná. Že není asociální, ale že ve skutečnosti otevírá daleko širšímu počtu osob naději na důstojnou, dostupnou a kvalitní péči bez zásadních dopadů na jejich rodiny, bez úplatků a beze strachu o budoucnost."

V inspirativní prezentaci poukázal profesor Pavel Pafko, uznávaný chirurg, alarmující statistiku, že podle údajů WHO člověk navštíví lékaře průměrně až 7krát za rok. V České republice je to ale 11 krát za rok.

Profesor Hiroaki Miyata z tokijské Univerzity Keio se podělil o japonské zkušenosti se systémem zdravotní péče: "Musíme se naučit zvládat a řešit nejen nemoc, ale i celkovou pohodu člověka. Je potřeba podporovat zdraví, které by mělo být životním cílem, ne pouze jakousi životní situací."

V diskuzním panelu zabývajícím se otázkou, jak zapojit soukromý sektor do financování zdravotní péče, zaznělo z úst Dietera Pscheidla z Vienna Insurance Group: "Padesát procent mladých talentů dává přednost benefitům v oblasti zdravotní péče před firemním autem. Daňové zvýhodnění pro zaměstnavatele poskytuje firmám munici v boji o kvalitní zaměstnance a zabraňuje jejich odlivu do zahraničí."

Všichni řečníci se shodli na nezbytnosti toho, aby pojistný sektor rozehrál diskuzi na téma soukromého zdravotního pojištění a produktů dlouhodobé zdravotní péče - nicméně v tomto ohledu bude též potřeba podpora státu. Ivo Foltýn, zakladatel společnosti Ambeat Capital, k tomu dodal, že problém tkví i v roztříštěnosti této otázky mezi dvě různá ministerstva. Oba rezorty ji chtějí podle Foltýna řídit, ale ani jeden z nich na ni nechce poskytovat dostatečné výdaje. Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, uvedla, že v rámci dlouhodobé zdravotní péče se lidé přirozeně přiklánějí k té domácí. Nesnáz ovšem působí to, že rodinní příslušníci, kteří o své blízké takto pečují, pak chybí na trhu práce a v delším horizontu budou mít sami menší nárok na starobní důchod.

Martin Diviš, prezident České asociace pojišťoven a předseda představenstva Kooperativa pojišťovny, na závěr konference zdůraznil: "Srovnáme-li české pojišťovnictví s tím evropským, obecně nám moc produktů nechybí. Produkty dlouhodobé zdravotní péče jsou poslední klíčovou věcí, kterou v rozvinutých státech mají, zatímco my ji v České republice z nějakého důvodu postrádáme. Pokud se nám podaří prosadit oblast soukromého zdravotního pojištění, projeví se to ve zlepšení celého systému."

Video záznam konference je k dispozici zde

Odkaz na krátkou videoreportáž: https://www.youtube.com/watch?v=8U4atNxD1nM

Klíčová slova ČR-pojišťovny-zdraví-firmy-Česká asociace pojišťoven

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.