V domě s Ježíškovou nebeskou kanceláří v Jaroměři - Josefově se píše nekonečný dopis přání

4. prosinec 2019

Dlouho jsme neměli v rozhlasovém studiu divadelníky z Jaroměře. A tak jsme moc rádi, že to dnes můžeme napravit. Vítáme principála Boučkova loutkového divadla, Romana Bedřicha Bauera, který už určitě přijel s adventní předvánoční náladou.

Už je nálada adventní a předvánoční?
Snažím se, ale poslední dobou tomu počasí moc nenahrává.

Roman Bedřich Bauer ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na sníh si budeme asi muset ještě chvíli počkat. Ovšem na zahradě u Bauerů se udály o víkendu velké věci. Co se tam dělo?
Kdo nás už zná, tak ví, kdo nás nezná, tak se dozví. Už spoustu let osvěcujeme náš dům, před pár lety jsme přidali Betlém a letos jsme se rozhodli, na naléhání kamarádů, že uděláme slavnostní rozsvícení. Takže v sobotu proběhlo slavnostní rozsvícení našeho domu a otevření Ježíškovy nebeské kanceláře.

Čtěte také

V amerických vánočních filmech je každý dům krásně vyzdobený a svítí. Byla tohle inspirace nebo jak tě to napadlo?
Přiznám se, že ze začátku to byla inspirace Amerikou, ale potom jsem trošičku dostal rozum. Takže jsem z barevných a blikajících světýlek přešel na bílou. Dnes máme dům ozdobený zhruba 15 tisíci bílými světýlky rozdělenými na 25 okruhů, které jsou řízené počítačem. Jednou za půl hodiny se dům postupně rozsvítí do rytmu koledy. To mi programují dva kamarádi, jeden se jmenuje Zdeněk Středa a je z Chvalkovic. Druhý se jmenuje Pavel Kvíčera a je ze Sydney v Austrálii.

Na slavnostní rozsvícení jsme čekali 40 či 50 lidí. Dorazilo jich ale 350 a my jsme měli připraveno jen 10 litrů svařáku.
Roman Bedřich Bauer, principál loutkového Boučkova divadla Jaroměř

Kolik těch žárovek bylo na začátku, před lety, když jste začínali?
Na začátku to byl takový 40 metrový had a pár žárovek. A postupně se to dostalo na tuto sumu, která je plus mínus konečná. 200 až 400 žárovek, to už zůstane.

25 okruhů, které se různě rozsvěcují?
Když se člověk postaví doprostřed zahrady, tak kolem dokola se to postupně rozsvítí na 25 etap, do rytmu koledy. A potom si to různě problikává.

Betlém na zahradě u Bauerů

Kdo to všechno věší?
Já sám. Samozřejmě, musí se pozvat plošina, aby se ten největší strom ozdobil, ale jinak dělám všechno sám.

Jak dlouho to trvá? Kdy začínáš s vánocemi?
Loni, když jsme se vrátili z amerického turné, tak jsme na to měli strašně málo času. Měl jsem to hotové za tři dny. Letos jsem to dělal týden, ale pomaličku, v klidu.

V domě s Ježíškovou nebeskou kanceláří v Jaroměři - Josefově se píše nekonečný dopis přání

Kolik elektřiny taková paráda spotřebuje?
Míň než žehlička, bere to 850 wattů za hodinu. Protože to jsou LED žárovky, tak to přijde na necelých 20 korun denně, takže to je sranda.

V sobotu tedy proběhlo první takové slavnostní rozsvěcení?
Čekali jsme, že přijde nějakých 40 - 50 lidí. A ono jich dorazilo 350, počítali jsme to. Skutečně, byla to naprostá pecka. A jsme měli připraveno jenom deset litrů svařáku. Tak to bylo hned pryč. Ale lidé si to užili. Přišla i slova chvály, dokonce jsme nezaznamenali žádné negativní ohlasy, bylo to super.

Čtěte také

A ještě navíc je taková krása spojena s Ježíškovou nebeskou kanceláří.
Ano, máme spolupráci se Spolkem pro tradiční Vánoce Děpolda Czernina, máme Ježíškovu nebeskou kancelář, kde se píše Ježíškovi nekonečný dopis. V roce 2017 byl rekordní 617 metrů v Brně, což my nedosáhneme. Ale chci všechny pozvat, aby se k nám přijeli podívat a napsali svůj vzkaz Ježíškovi v Josefově.

Teď je ještě důležité říci, kde to přesně v Josefově najdeme.
Josefov, bývalé zahradnictví. Jsme pod kopcem a když přijedete po čtvrté hodině odpolední, tak to určitě nepřehlédnete. Dům září do dálky.

Betlém u Bauerů

Do kdy budete svítit?
Svítíme až do Tří králů, každý den od 16:00 do 22:00 hodin s koledami. A od 22:00 do jedné do rána už dům jen svítí.

Hrajete tam také loutkové divadlo?
Nehrajeme, hráli jsme ho jen na tom slavnostním rozsvěcení. Ale je otevřeno, každý může dovnitř, každý si může prohlédnout Betlém, protože máme velký Betlém v životní velikosti. Každý rok přidáváme dvě figury, v současné době tak má Betlém už 13 figur. Ještě máme na tři roky plán, pokud to všechno dobře půjde.

Pro děti se mi hraje moc dobře. Jsou všude po celém světě stejné. Mají bezbřehou fantazii a představivost.
Roman Bedřich Bauer, principál loutkového Boučkova divadla Jaroměř

Jak jsi se vůbec dostal k loutkám a divadlu? Byl to tvůj sen, dělat loutkové divadlo?
Nebyl to můj sen, já jsem chtěl být muzikant. A měl jsem kamarády, kteří v Boučkově loutkovém divadle hráli od malička, protože jejich rodiče tam hráli. Tak jsem po tom pokukoval, začalo se mi to líbit a chtěl jsem to zkusit. Ale trvalo mi asi dva roky, než jsem překročil onen práh divadla, protože jsem se strašně styděl. Když jsem si představil, že přijdu a před kamarády budu muset dělat, co neumím, tak onen stud dva roky převažoval nad chutí. Ale dopadlo to, jak to dopadlo, jsem u toho už 30 let.

Hrníčky

A nejsi sám, jsi tam i se svojí manželkou Libuškou. Jaká byla její cesta k divadlu?
Její cesta k divadlu byla velice jednoduchá, protože si mě vzala. A já jsem ji do toho zatáhl. Ale musím říct, že jsme se v loutkách našli. Liba je výborná výtvarnice, takže vlastně dělá nejen náš Betlém, celé figury, ale i všechny naše loutky. Bez ní by to nebylo ono.

Roman Bedřich Bauer s manželkou Libou

Boučkovo loutkové divadlo má v Jaroměři velkou historii.
My jsme druhé nejstarší loutkové divadlo v republice. Teda stálá scéna divadla, ne soubor. Máme dlouholetou tradici, jsme v běhu od roku 1921 takřka nepřetržitě.

Tak to už se musí pokračovat, musí se to táhnout dál.
Musí, v současné době sice máme trošku generační problém, protože se nám obměnil soubor, máme problém s členy, protože loutkové divadlo není, z mého pohledu, když to tak sleduji, moc pro lidi atraktivní. Máme problém získat nové členy. Je to víceméně taková mravenčí práce.

Soubor BOĎI Jaroměř
Počátky loutkového divadla v Jaroměři se datují rokem 1918 a jsou zcela neodmyslitelně spjaty se jménem Rudolfa Boučka. Repertoár souboru tvoří v současné době již výhradně jen marionetová představení.

Kolik vás je aktuálně?
Teď nás je plus mínus 17 členů. A dřevěných herců máme v divadle asi 150 až 200. A doma taky ještě asi 150 těch malých.

Čtěte také

Jak se hraje divadlo pro děti? Protože děti nedají nic zadarmo. Když se jim něco nelíbí, tak to řeknou nebo zakřičí.
Děti jsou v tomto naprosto jednoduché, protože ti dají jasně najevo, jestli se jim to líbí nebo ne. Protože když se to dětem nelíbí, tak prostě vstanou a začnou si hrát a běhat. Dětské publikum je nesmírně kritické, oproti dospělým. Ti řeknou do očí, jak se jim to líbilo a je to jen fráze. Takže pro děti se mi hraje moc dobře.

Jsou děti na celém světě stejné? Reagují podobně? Protože vy jste měli možnost procestovat svět, několikrát jste byli v Americe a také na velkém turné v Austrálii.
Třikrát jsme hráli v Americe, z toho jedno turné zasáhlo ještě dvě kanadská města a jednou jsme hráli v Austrálii a na Novém Zélandu. Já si myslím, že dětské publikum je opravdu všude skoro stejné. Máme úplně fantastickou zkušenost z Ameriky, ze Severní Karoliny, z města Charlotte, kde jsme hráli v americké škole pro dvakrát 150 amerických dětí, česky. My neumíme anglicky, ale to představení fungovalo takřka stejně, jako tady u nás. Takže děti jsou všude stejné. Mají fantazii a představivost.

Na zahradě u Bauerů

Tak vám přejeme, ať je takové vnímavé publikum stále k mání.
Děkujeme.

Teď mě zajímá na jaké představení bychom se mohli přijít podívat, na co bys nás pozval?
V prosinci, to je už tradice, hrajeme dvě představení. Jedno před vánoci 22. prosince, to hrajeme O perníkové chaloupce. A potom už tradiční silvestrovské představení, které se jmenuje Mrazík, přesně podle té pohádky. A máme tam specialitu, kdo na silvestrovské představení přinese vlastnoručně nakreslený obrázek, letos je to ježibaba, tak má vstup zdarma.

Roman Bedřich Bauer a Jakub Schmidt

Tak se přijďte podívat, pozval vás principál Boučkova loutkového divadla z Jaroměře Roman Bauer. Myslím, že váš dům v Josefově je taková perníková chaloupka.
Je to taková barevná perníková chaloupka. Díky a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související