Hlavní obsah

Poslední aktéři kauzy Čapí hnízdo: Kdo je žena stíhaná s Babišem

Foto: Profimedia.cz

Jana Mayerová v únoru 2018 odstoupila z postu náměstkyně jihlavského primátora.

Reklama

Kauzu padesátimilionové dotace pro firmu Farma Čapí hnízdo si většina lidí spojuje s Andrejem Babišem. Kromě českého premiéra a několika členů jeho rodiny byli ale mezi stíhanými také předseda představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Josef Nenadál a bývalá členka společnosti Jana Mayerová. A právě Mayerová žádost o dotaci připravila a podepsala. A právě Mayerová je po středečním rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce spolu s Andrejem Babišem poslední odviněnou v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Jana Mayerová je v žádosti o padesátimilionovou dotaci uvedená jako hlavní kontaktní osoba. Jako místopředsedkyně představenstva a následně místopředsedkyně dozorčí rady firmy Farma Čapí hnízdo se starala o zajištění projektu a marketing. Podle policie v žádosti o dotaci úmyslně uvedla nepravdivé informace nebo některé informace zamlčela.

Mayerová v případu několikrát vypovídala. Odmítla, že by dotace měla cokoliv společného s holdingem Agrofert. Podle hlavního vyšetřovatele Pavla Nevtípila bylo ale její spojení s Agrofertem a Andrejem Babišem více než jasné. Dokonce i při komunikaci s dotačním úřadem Mayerová používala e-mailovou adresu s doménou agrofert.cz

Obnovené stíhání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vrátil pražskému státnímu zastupitelství kauzu Čapí hnízdo. Chce, aby trestní stíhání pokračovalo u Andreje Babiše a Jany Mayerové. Další čtyři lidi z případu zůstávají zproštěni obvinění. Na případu znovu začne pracovat policie.

„Bylo zjištěno, že obviněná Jana Mayerová se o tuto dotaci zajímala jménem společnosti Agrofert Holding. To, že tyto kroky byly činěny s vědomím Andreje Babiše, z jeho popudu, s jeho souhlasem, na základě jeho pokynů, je ze spisového materiálu zcela patrné,“ stálo v obvinění.

Babišova expertka na hvězdy, koně, biopaliva a dotace

Devětačtyřicetiletá Mayerová, rozená Nagyová, pochází ze Slovenska. Po vstupu Andreje Babiše do vlády v roce 2014 byla na jeho Ministerstvu financí poradkyní pro evropské fondy a za hnutí ANO také kandidovala v komunálních volbách v Jihlavě. Po převratu na místním magistrátu se dokonce stala náměstkyní jihlavského primátora a její manžel usedl do křesla radního. Rodačku z Košic ale s Babišem váží mnohem silnější pouta.

Příležitostná kartářka a astroložka Mayerová před několika lety uvedla, že to byla právě její slova o ideální konstelaci hvězd, která Babiše přivedla do politiky. „Marně jsem ho přesvědčovala, že nestačí, aby pořád jen nadával, jak nic nefunguje, a sám si to šel vyzkoušet. Rozčílil se na mě, že jsem naivní, když nevím, že všichni kradou a stejně nic změnit nejde," řekla v roce 2016 v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

Babiše s Mayerovou nicméně nesvedla dohromady konstelace hvězd. Na jihlavském regionálním serveru Občasník.eu Mayerová napsala, že ji k Babišovi přivedl zájem o jezdectví. Přes společné známé se seznámila s jeho rodinou. Původně hledala ustájení pro vlastního koně, s Babišem a jeho rodinou se ale domluvila na spolupráci při výstavbě celého jezdeckého komplexu u Olbramovic. A z této aktivity zřejmě vyplynulo i její angažmá v projektu Farma Čapí hnízdo.

Mayerová vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Postupně se profilovala jako expertka na ekonomiku evropské integrace, jinými slovy dotace z Evropské unie. Podobně jako její manžel začala pracovat v několika firmách, kde měla na starosti právě evropské dotace.

Díky znalostem fungování EU zasedla v roce 2003 v komisi Ministerstva zemědělství, která připravovala program přimíchávání biolihu do nafty. Do tohoto byznysu posléze tvrdě vstoupila firma Agrofert. Mayerová se zanedlouho stala Babišovou poradkyní pro dotace.

Klíčové osoby

Mayerová od chvíle, kdy se padesátimilionovou dotací začala zabývat policie, odmítá spojení Andreje Babiše s tímto projektem.

„Vždyť klíčová osoba jsem já, respektive představenstvo. Jakožto hlavní pachatel se musím vzchopit a říct, jak to bylo. Ostatní na mne spoléhají,“ řekla Mayerová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Hlavní otázkou vyšetřování bylo spojení obřího holdingu Agrofert s dotací určenou pro malé a střední podniky. Otázkou vedlejší je, zda tento holding v klíčový okamžik ovládal dnešní premiér. Babiš svého času Čapí hnízdo označil za svůj nejlepší projekt. Formálně se k němu ale nyní příliš nehlásí. Zapojení vlastní osoby a rodiny do budování Farmy odmítá.

„Na kontrolních dnech, na které jsem zpočátku chodila pravidelně, aby náhodou nedošlo k něčemu co by bylo v rozporu s podmínkami dotace, jsem nikoho z rodiny nepotkala,“ popsala na serveru Občasník.eu Mayerová budování Čapího hnízda. „Až později, když už to začínalo nabírat trochu obrysy a největší bahno ( v pravém slova smyslu, bez holínek jsem nikdy nevyjela z domu) opadlo, tak se občas objevila Monika (manželka) a řešila s architekty záležitosti týkající se zejména interiérů. S Agrofertem jsme měli smlouvu o strategickém partnerství, kterou měl i ROP k dispozici, takže když někomu připadá divné, že se na staveništi občas objevoval p. Babiš, tak mně to přijde naopak velice logické,“ dodala.

Ve chvíli, kdy společnost žádala o dotace, se formálně změnila vlastnická struktura. Firma vystoupila z holdingu a jejími majiteli se stali držitelé akcií.

„Vztahy jsem – z mého pohledu, měla s rodinou p. Babiše dobré, ačkoliv jsem až do jeho řeči ve sněmovně nevěděla přesně, kdo je majitelem akcií. Předpokládala jsem, že je to 5 lidí – tj. 4 děti a manželka – jelikož když někdy nato přišla řeč, tak se řeklo, to řešte s právníkem, mne to nezajímá,“ uvedla ke struktuře firmy Mayerová.

Ústup ze slávy

Mayerová od začátku vyšetřování stojí za Andrejem Babišem, přestože se na její kariéře kauza hluboce podepsala.

V květnu 2018 byla poprvé vyslýchána policií. Ze služebny ale odešla s tím, že se jí udělalo nevolno. Kvůli jejímu svědectví zažádal Nevtípil o prodloužení doby vyšetřování. K dalšímu výslechu se dostavila na konci roku.

Tlak spojený s vyšetřováním a mediální pozorností se podle slov Mayerové podepsal na jejím zdravotním stavu. Na serveru Občasník.eu dokonce psala o pokusu o sebevraždu.

„Pokusila jsem se odejít hned dvakrát, a ani děti mě nezastavily. Už jsem prostě nemohla dál… Měla jsem štěstí, že mě našli dřív než zubatá," napsala. „Celá tato situace mě stála zdraví, jak psychické tak fyzické – přitom jsem nikdy neměla psychické problémy, vždy jsem si myslela, že je to výsada slabších jedinců – holt, už jsem mezi nimi.“

V únoru 2018 Mayerová rezignovala na post náměstkyně jihlavského primátora. Jako důvod uvedla právě zdravotní potíže. V říjnu potom nekandidovala za ANO v komunálních volbách. „Bylo to rozhodnutí Místní organizace, které mi nezbývalo než respektovat, ale považovala jsem to za podraz od vlastních lidí – vždyť všichni věděli (alespoň doufám), že je to vykonstruovaná kauza,“ popsala.

Po rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana pro ní kauza nekončí, ale naopak ji čeká další spolupráce s policií.

Reklama

Doporučované