Pětibojařem roku 2019 je poprvé v kariéře Martin Vlach

První sezónu mezi seniory korunoval dvaadvacetiletý Martin Vlach tím nejvyšším oceněním, když ovládl domácí anketu o nejlepšího moderního pětibojaře roku. Triumf mu zajistily především dvě bronzové medaile z letošního mistrovství Evropy v britském Bathu.

"Je to takové hezké zakončení celé sezóny. Asi bych lhal, kdybych řekl, že jsem to nečekal. Ale je tu spousta dalších skvělých pětibojařů, tak jsem rád, že byli oceněni v průběhu programu i ostatní medailisté,“ řekl novopečený Pětibojař roku.

Třetí příčka mezi jednotlivci na evropském šampionátu je pro něj zatím kariérním maximem. Druhý, týmový bronz získal v Bathu s přispěním Jana Kufa a Ondřeje Polívky. Vlach ve své premiérové sezóně mezi seniory absolvoval téměř celý Světový pohár a všechny své starty proměnil ve finálovou účast. Nejvýše skončil dvanáctý v úvodním pohárovém podniku v Káhiře. Stejnou příčku obsadil také na finále Světového poháru v Tokiu. Na domácím Světovém poháru v Praze skončil třináctý.

„Do seniorů jsem trochu nahlédl už loni, ale je pravda, že pro letošek jsem se toho přechodu z juniorů trochu bál. Tak snad to dopadlo dobře, ale stále je hodně co zlepšovat. To dnešní ocenění je takové zadostiučinění a bude to vzpruha do dalšího tréninku,“ uvedl Vlach, který během sezóny pravidelně deklasoval zbytek světové konkurence v závěrečné kombinované disciplíně, kterou ovládl ve všech absolvovaných závodech.

„Recept na to žádný nemám. Hlavně mít dobrého trenéra a poslouchat jeho rady,“ smál se Vlach. „Ale já bych byl skoro radši horší běžec, ale lepší šermíř, na tom ještě musím pracovat."

Loňský vítěz ankety Jan Kuf skončil letos druhý. Také on zaznamenal řadu výborných výsledků, a to především v závodech Světového poháru. V úvodním pohárovém závodě v Káhiře skončil druhý, v Székesfehérváru byl šestý, na domácím podniku v Praze sedmý. V celkové klasifikaci Světového poháru byl Kuf stříbrný. Chvályhodný výkon podal osmadvacetiletý Čech také na mistrovství Evropy, kde k bronzu českého družstva přispěl v individuálním závodě pátou příčkou.

14 medailistů z vrcholných akcí a Český pohár mládeže

Evropský šampionát v Bathu přinesl životní výsledek také Elišce Přibylové a Davidu Kindlovi, kteří získali stříbrnou medaili v soutěži smíšených štafet. Přibylové se v mixu dařilo také na Světovém poháru v Káhiře, kde společně s Ondřejem Polívkou skončili také stříbrní.

Během pětibojařského galavečera bylo oceněno i dalších devět letošních medailistů z vrcholných akcí. Novopečený mistr Evropy do čtyřiadvaceti let Marek Grycz, juniorské mistryně Evropy ve štafetě Veronika Novotná a Anna Roubíčková, bronzová, štafetová medailistka z juniorského mistrovství světa Karolína Křenková, která svou medaili získala společně s Veronikou Novotnou, či úspěšní závodníci v dorosteneckých kategoriích. Kateřina Tomanová s Barborou Hartmanovou vybojovaly štafetové stříbro na mistrovství Evropy do devatenácti let v Kaunasu a úspěšní byli v Litvě díky stříbru z družstev také čeští dorostenci Matouš Tůma, Jakub Maleček a Filip Houška. Oceněni byli také ti nejúspěšnější z letošního Českého poháru mládeže.




Petr Blažek a Tomáš Fleissner v síni slávy
Do síně slávy vstoupili letos dva členové bronzového družstva z mistrovství světa v Budapešti 1989 Petr Blažek a Tomáš Fleissner, kteří bronz získali společně s Milanem Kadlecem. Ten byl do síně slávy in memoriam uveden loni. Blažek byl v Budapešti úspěšný také v individuální soutěži, kde skončil třetí. Zároveň je dvojnásobným stříbrným medailistou z mistrovství Evropy 1993, členem bronzové štafety z mistrovství Evropy 1987 a účastníkem olympiády v Barceloně 1992. Olympijské hry v Barceloně absolvoval také Tomáš Fleissner, který navíc úspěšně reprezentoval i na hrách v Soulu 1988.

LOH Tokio 2020
Slavnostní večer se nesl v duchu blížící se olympiády v Tokiu. Aktuální situaci v dějišti her přiblížil ve videopozdravu sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

„Musím potvrdit, že v Tokiu tak, jak to Japonci mívají ve zvyku, mají všechno připravené přesně na procenta a myslím, že to budou opravdu krásné hry. Rád bych vám popřál, abyste do maximální možné míry naplnili kvalifikační kvóty. Věřím, že budete jedním z pilířů a nosných kamenů toho skvělého týmu, který tam vznikne,“ vzkázal pětibojařům ve videu Doktor.

Olympijské hry hostilo Tokio také v roce 1964. Tehdejší atmosféru připomněly historické fotografie z archivu ČOV. Na závodění v padesátých a šedesátých letech minulého století zavzpomínal také jeden z průkopníků moderního pětiboje, bývalý úspěšný závodník a trenér a úspěšný autor spartakiádních skladeb Ivo Fibiger.

„Závodil jsem v době, kdy byl pětiboj mušketýrská disciplína. Závod byl rozložený do pěti dnů, disciplíny probíhaly na různých místech a divácky byly hodně nepřehledné,“ vzpomínal Fibiger. „Na koních se jezdilo šest kilometrů s terénními překážkami. Byl tam třeba skok přes žebřiňák tažený dvěma voly, nebo skok do hloubky do ohrady s ovcemi. Prostě to byl závod jak jízda d'Artagnana a tří mušketýrů do Paříže,“ smál se Fibiger, kterému Český svaz moderního pětiboje na pódiu zároveň popřál k nedávným devadesátým narozeninám.

Oceňování nejúspěšnějších moderních pětibojařů roku 2019 zpestřilo vystoupení třicetinásobného mistra světa ve freestyle karate Patrika Semana.

Sportovnílisty.cz informovala Šárka Razýmová.


(rp, sportovnilisty.cz,foto: Filip Komorous)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...