Profesní život ve znamení hvězda padá vzhůru

Slavná česká zpěvačka, herečka a moderátorka Naďa Urbánková se narodila 30. června 1939 v podkrkonošské Nové Pace. Od dětství toužila po umělecké kariéře a to se jí povedlo zrealizovat dva roky po maturitě na střední zdravotnické škole. Od roku 1959 hostovala jako herečka v činohře Východočeského divadla Pardubice, tehdy ještě jako Naděžda Balabánová. Na divadle se objevila například v roli děvčete v inscenaci Vidět čas (1960) pod režijní taktovkou F. Štěpánka. Z dalších rolí můžeme zmínit Hanku v Příliš štědrém večeru.

Poté se její kroky ubíraly do pražské Laterny Magiky (inscenace Hoffmannových povídek), až nakonec zakotvila v Semaforu. Působení v Semaforu bylo pro Naďu zlatou érou v její kariéře. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmové produkce „Kdyby 1000 klarinetů“. V Semaforu působila jak se Suchým a Šlitrem, tak s Country Beatem Jiřího Brabce. Z této éry patří její první slavné písně Drahý můj nebo Závidím (s J. Grossmannem). U Suchého se Šlitrem se prosadila například v Dobře placené procházce (teta z Liverpoolu i Vanilka) nebo hrách Tak co, pane barone; Poslední štace; Čarodějky či Smutek bláznivých panen.

V roce 1972 se vyhoupla na první místo ve čtenářské anketě Zlatý slavík, kde setrvala plných pět let. Spojení s Milanem Drobným daly vzniknout dalším skvělým hitům Ukrejvám rozpaky, Sníh ve vlasech nebo Stříbrná tramvaj. Natočila spoustu desek, např. Sláva a růže, Slunce zhaslo dojetím a ve spolupráci s E. Pilarovou a J. Šlitrem desku Amfora. V dalších letech spolupracovala s orchestrem Václava Hybše a působila také v pražském Hudebním divadle v Karlíně.

Naďa byla obdarována nejen hudebním talentem, ale také hereckým. Objevila se ve slavných snímcích, například Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Romance za korunu nebo Na samotě u lesa.

Originální image – tvář vždy brýlemi zdobená

Naďu si neumíme představit nijak jinak, než s velkými a výraznými brýlemi rozličných barev a tvarů. Za touto originální image stojí Jiří Suchý. Naďa, jako každá jiná holka, se za brýle styděla. Proto se snažila vystupovat bez brýlí. Ale Jirka Suchý jí to velmi brzy vymluvil. Přesvědčil ji, že brýle Nadi nejenom sluší, ale že bude navíc první a jediná zpěvačka v brýlích. A měl pravdu, Naďu si všichni zapamatovali jako originální zpěvačku v brýlích.

Soukromý život, aneb jak přišla s muži nejen o iluze

Prvním mužem se stal herec Karel Urbánek, se kterým se potkala v divadle v Pardubicích. Jejich vztah zkrachoval brzy poté, co manželům umřelo dítě ještě před jeho narozením. Dalším partnerem zpěvačky se stal televizní režisér Eduard Sedlář, který miloval alkohol a bujaré večírky. Po rozchodu s Eduardem se zamilovala do Josefa Abrháma, se kterým žila dlouhých osm let, než ji opustil kvůli Libuši Šafránkové. Vytouženého dítěte se zpěvačka nakonec dočkala z druhého manželství s překladatelem Janem Nemejovským. Dcera Linda Nemejovská dnes vystupuje pod jménem Jana Fabiánová a je rovněž zpěvačkou.

V roce 1990 se provdala potřetí za česko-švýcarského podnikatele Josefa Havlíka a odešla do Švýcarska. Osud jí nepřál ani tam. S Havlíkem se nakonec rozvedla také a vrátila se zpět do vlasti. Díky nezdařeným podnikatelským aktivitám, zklamáních v osobním životě a nezdarech v politice se na nějaký čas odmlčela úplně. Stres udělal své a Naďa onemocněla rakovinou prsu. Nyní je nemoc zažehnána.

Naďa již léta žije mimo Prahu v Želivě na Vysočině, moderuje pořad Písničky pro Vysočinu na Českém rozhlase Region a příležitostně vystupuje se skupinou Bokomara.