U Hranické propasti probíhá náročná těžba nebezpečných stromů

4. prosinec 2019

Zákaz vstupu platí od středy v lesích v Národní přírodní rezervace Hůrka na Přerovsku. Uzavřená je kvůli kácení rizikových stromků kolem vyhledávané Hranické propasti. Dendrologové jich vytipovali bezmála tři desítky. Odstranění dřevin není kvůli tamnímu terénu vůbec jednoduché.

Před samotným kácením stromů je potřeba odstranit železné zábradlí po obvodu propasti. „Budeme to tady vyřezávat v délce třiceti metrů, aby tudy mohli dostat stromy, které budou kácet z prostoru nad hranou propasti,“ říká pan Pepa, který flexou odřezává zábradlí.

Vedle nás už Vojtěch Koníř startuje svoji motorovou pilu. Vyčistit tu musí prostor pro vytěžené kmeny. „Bude tu stát traktor, tak je potřeba, aby měl prostor a kudy stromy pokácet,“ vysvětluje Koníř.

Jiří Šafář z agentury ochrany krajiny a přírody ukazuje čísla na kmenech stromech, které je potřeba vytěžit. „Nejsou to stromy, které by byly vyloženě přestárlé, ale jsou napadené houbou. V podstatě se jedná o takový bezpečnostní zásah,“ popisuje šafář.

Rizikových stromů je celkem dvacet sedm. Většina z nich se naklání přímo nad propastí. Těžbu řídí Tomáš Tyl. „Myslím si, že v těchto podmínkách to bude nejtěžší kácení v historii České republiky, protože takových lokalit moc není. Bude tady použito více druhů techniky od stromolezeckého spouštění, přetahování lanem traktoru až po jeřábnické práce. Bude toho velmi zajímavá zkušenost,“ přibližuje Tyl.

Těžaře s úlevou pozoruje šéf speleologické skupiny Hranický kras Michal Guba. Výzkum propasti pro ně teď bude bezpečnější. „Dokud jsme si nenechali udělat znalecký posudek, mysleli jsme, že stromy jsou bezpečné. Až se udělal znalecký posudek, tak jsme zjistili, že veškeré tyto stromy jsou nebezpečné,“ uzavírá Guba.

Kácení stromů v okolí Hranické propasti skončí v závěru příštího týdne. Dendrologové ale už vytipovali další tři desítky stromů.  Jejich těžbu plánují na jaro příštího roku.

autor: kra
Spustit audio