„V malém lese, co by kamenem osmkrát dohodil od Trutnova, pod zříceninou hradu Břečtejn, stojí chaloupka jako z pohádky. Sem autorka od dětství jezdí na prázdniny a tady jí také její táta (slavný režisér Andrej Krob - pozn. red.) o Žifulících začal vyprávět. Dnes o nich vypráví ona (nejen) svým dětem. Čtenáři tak můžou místa z knížky navštívit a kromě turistů, cyklistů a lesníků mohou potkat i Žifulíky,“ přibližují dílko zástupci nakladatelství Grada.

Na Hrádečku potkáte i neposedné Žifulíky.Zdroj: Kateřina KrobováKnížka realisticky a s nadhledem zpracovává témata každodenního života s dětmi. „Nejde o žádný ideální návod pro ideální dítě, z čehož ani jedno ve skutečnosti neexistuje. Tohle mám jako máma už za sebou,“ říká autorka. I díky jejímu realistickému pohledu jsou Žifulíci hrdinové, které si děti zamilovávají právě kvůli jejich autentičnosti.

Kateřina Krobová si v životě prošla mnoha profesemi. Byla mimo jiné kostymérkou v kočovném divadelním fotoateliéru Vandy Hybnerové, herečkou v Divadle na tahu Andreje Kroba nebo spolupracovala s divadelním souborem Kulich, který se zabýval tvorbou pro děti. Jako scenáristka si vyzkoušela i tvorbu komerčních seriálů, nakonec ale zakotvila v České televizi na pozici dramaturgyně. Žifulíky nejen píše, ale i kreslí. S radostí a láskou, dětem pro potěchu.

Mikulášoviny 2019
OBRAZEM: Mikulášoviny 2019