4. prosince 2019 • 19:43

Kubová je na ME ve finále. Fenomenální Hosszúová má jubilejní medaili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znakařka Simona Kubová znovu poplave finále stovky na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Obhájkyně páté pozice z předloňského šampionátu v Kodani v Glasgow postoupila do boje o medaile ze čtvrtého místa časem 56,70 sekundy. Na startu závodu na 100 metrů znak chyběla obhájkyně titulu Katinka Hosszúová. Ta dnes získala jubilejní 90. medaili z velkých akcí, když potřetí za sebou vyhrála na ME v krátkém bazénu polohový závod na 400 metrů.



Osmadvacetiletá Kubová v semifinále o 59 setin vylepšila výkon z dopoledních rozplaveb, ve kterých obsadila třetí místo. Zaplavala třetí nejlepší čas v kariéře a s přehledem se dostala do finále, které je na programu ve čtvrtek v 18:55 SEČ. Favoritkou v něm bude Nizozemka Kira Toussaintová, která už dopoledne překonala rekord šampionátu a v semifinále ho posunula o dalších devět setin na 55,17. Evropskému rekordu Hosszúové se přiblížila na čtrnáct setin.

Třicetiletá Hosszúová dlouhou polohovku ovládla v čase 4:25,10 s náskokem 3,66 sekundy před krajankou Zsuzsannou Jakabosovou. Na ME v krátkém bazénu tak získala sedmnáctý titul a třiadvacátou medaili. První cenný kov vybojovala už před patnácti lety ve Vídni, kdy byla jako patnáctiletá třetí právě v polohovém závodě na 400 metrů.

Více než na tento šampionát se přitom Hosszúová soustředí na přípravu na OH v Tokiu. „V sobotu jsem byla v posilovně, protože potřebuju začít s olympijskou přípravou. Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že tady nepoplavu na světový rekord, raději jsem sem přijela z plného tréninku a zajímalo mě, jak poplavu. S ohledem na tyto skutečnosti myslím, že je to OK,“ řekla.

V rekordu šampionátu 3:33,20 vyhrál mužský závod na 400 metrů volný způsob Danas Rapšys. Čtyřiadvacetiletý litevský reprezentant překonal o 1,35 sekundy deset let starý výkon Němce Paula Biedermanna z ME v Istanbulu. Rapšys zvítězil o 4,75 sekundy před domácím Thomasem Deanem.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud