přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Firefox 71: nativní dekódování MP3 a mnoho dalších novinek

Firefox 71: nativní dekódování MP3 a mnoho dalších novinek

Firefox_logo.png

Nová verze Firefoxu 71 zahrnuje nativní dekódování MP3 v operačních systémech Windows, MacOS a Linux, což je důsledek vypršení patentů této technologie.


Jak už bývá obvyklé u nejpoužívanějších prohlížečů současnosti, nové verze nepřichází s mnoha významnými novinkami. Výjimku netvoří ani Firefox. Občas nám sice přinese nějakou významnější novinku, přesto jsou revoluční vydání již dávno minulostí.

Největší novinkou tohoto vydání je nativní dekódování MP3 v systémech Linux, Windows a MacOS. Toto je velmi zajímavá funkce, která se dotýká téměř každého z nás. Nasazení MP3 do Firefoxu umožnilo vypršení patentů týkajících se technologie MP3. Pro nás jako uživatele Linuxu to znamená, že Firefox se nemusí spoléhat na balíčky třetích stran, jako je například gstreamer pro přehrávání obsahu mp3 v prohlížeči.

Z dalších novinek je třeba zmínit, že správce hesel Lockwise získává podporu pro subdomény a zpřístupňuje upozornění na narušení těm, kdo používají prohlížeč s povolenou čtečkou obrazovky. Pro tuto funkci je ovšem potřeba Firefox Účet.

Další novou funkcí v prohlížeči Firefox 71 je režim kiosku, zaměřený na podnikové uživatele. Spuštěním Firefoxu s   --kiosk příznakem v příkazovém řádku se aplikace otevře v celoobrazovkovém režimu.

Ačkoli většina z nás tuto změnu ani nezaznamená, Mozilla rozšířila vzhled a rozvržení about:config stránky a znovu implementovala celou sekci do HTML5.

Namísto toho, aby Firefox zastrašoval uživatele tím, že jim do tváře vrazí nespočet konfiguračních možností, má stránka nyní lehčí a čistší úvodní stránku, která je ve výchozím nastavení skrytá za tlačítkem Zobrazit vše.

Uživatelé systému Windows získají v tomto vydání podporu pro režim Picture in Picture. Tato funkce, kterou Google Chrome již nabízí, umožňuje přehrávání webového videa ve „vyskakovacím“ okně, které se vznáší nad ostatními okny a může být přemístěno na obrazovce. Mozilla tvrdí, že uživatelé MacOS a Linuxu nebudou o tuto funkci ochuzeni, dostanou ji v příštím stabilním vydání.

Dále je tu spousta bezpečnostních aktualizací a oprav chyb. Vývojáři jistě ocení nový režim víceřádkového editoru konzole. Mozilla tvrdí, že tato funkce „poskytuje zážitek podobný IDE“, který je vhodný pro práci na delších úryvcích kódu.

Závěrem

Na závěr si můžeme říct, že se jedná o skvělé vydání, které nám zase trochu zpříjemní každodenní používání. Přesto, že nepřináší zase mnoho novinek je určitě dobré o nich vědět. Tuto verzi již můžete stahovat z webových stránek nebo se brzy objeví v repositářích vaší distribuce.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz