EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Karel Pučelík

05. 12. 2019

0 komentářů

Nový stavební zákon developeři vítají

 

Do legislativního procesu minulý měsíc vstoupila novela stavebního zákona. Developeři na nedostatečnost předešlé verze již dlouho upozorňují, změnu tedy podporují. A nový stavební zákon vítají.

Loading



 


Nejen v hlavním městě je současná bytová situace často diskutovaným tématem. Odborníci argumentují nedostatkem nových nemovitostí. Právě s tímto nedostatkem má pomoci novela stavebního zákona.  Ten bude zanedlouho projednávat vláda a později i obě komory parlamentu.
Developeři si na délku řízení stěžují dlouhodobě. „Povolovací procesy se prodlužují. Čím je příprava projektu delší, tím se bohužel také prodražuje. Aktuálně je pro stavební řízení i povolení potřeba více než 100 razítek. Současnou situaci by mohla rekodifikace stavebního zákona zlepšit, protože přinese, jak doufáme, podstatné zkrácení stavebního řízení. V tuto chvíli se však ještě se zněním návrhu novely detailněji seznamujeme,“ popsal současný stav i výhled do budoucna šéf Trigemy Marcel Soural.

 Zrychlení procesu

Hlavní výhodou projednávané předlohy podle jejích zastánců je, že by měla podstatně zkrátit celý proces získávání stavebního povolení. Doba je v Česku poměrně dlouhá a stavby často brzdí. „Největší výhodu spatřujeme v tom, že podle nového stavebního zákona bude stavební záměr povolován jen jedním rozhodnutím namísto dnešních dvou – rozhodnutí o umístění stavby a stavebního povolení. To by mělo povolování staveb zásadním způsobem zrychlit,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Central Group Michaela Tomášková.
„Posun si slibujeme rovněž od integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů. Zatímco dosud jednotlivé dotčené orgány izolovaně vydávaly pro stavební úřad závazná stanoviska, mezi nimiž byl velmi často rozpor, a jejich sesbírání zabralo stavebníkovi velmi mnoho času, nově to bude sám stavební úřad s příslušnými odbornými pracovníky, kdo bude jednotlivá stanoviska dotčených orgánů posuzovat a rozhodovat o nich. Jako velmi důležitý vnímáme i vznik samostatné soustavy stavebních úřadů, tedy faktické oddělení odborného procesu rozhodování o povolení stavby od samospráv,“ vysvětluje Tomášková.
Zásadně zrychlit lhůtu povolování by měl i tzv. fiktivní souhlas, který je další novinkou předlohy. Pokud stavební úřad o žádosti nerozhodne do 60 dnů nebo respektive do 120 dnů v případě složitějších staveb, bude stavební povolení vydáno automaticky.
„To ale platí jen v případě, že žádost o povolení stavby včetně všech příloh byla podána v takové podobě a rozsahu, který umožní automatické vygenerování rozhodnutí se specifickými náležitostmi tohoto rozhodnutí převzatými z předložené žádosti. Žádost o povolení stavby se má navíc podávat primárně elektronicky, což také ušetří nějaký ten čas a hlavně omezí spotřebu papíru,“ uvedl generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Kdy se začne stavět?

Strmý nárůst počtu nových nemovitostí a s tím spojený pokles cen bude zřejmě i v několika následujících letech jen přáním.  I podle developerů nemůžeme změnu čekat ihned. A to zvláště s přihlédnutím k faktu, že zákon je na začátku legislativního procesu. Objevují se navíc i kritické hlasy, které tvrdí, že taková změna stavebního zákona může oslabit schopnosti úřadů hájit veřejný zájem. 
„I pokud vše dobře půjde, nezačne nový stavební zákon platit dříve než od jara 2021, poprvé se tak podle něj může stavět zhruba od roku 2022. Záležet bude i na tom, jak budou na novou legislativu připraveni úředníci stavebních úřadů i samotní investoři,“ upozorňuje Korec.  „Každopádně tohoto dlouhého času by nyní bylo vhodné využít k tomu, aby se připravil dostatek pozemků vhodných pro potřebné stavby,“ dodal Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *