The Rolling House - odhalení
Galerie(7)

Dům na kolečkách k devadesátinám Aleny Šrámkové a Johna Hejduka

Hned dvě významné osobnosti českého umění se u příležitosti devadesátého výročí jejich narození rozhodli uctít studenti ČVUT. Členové ateliéru Seho Ústavu navrhování II odhalili sochu the Rolling House, kterou postavili podle skic amerického architekta a umělce s českými kořeny Johna Hejduka, u příležitosti oslavy sametové revoluce, a následně ji věnovali Hejdukově vrstevnici, architektce Aleně Šrámkové.

V celé akci se prolínalo téma svobody, kterou reprezentovaly jednak zvolené osobnosti a jednak samotný fakt, že drobná stavba vznikla, aniž by měli studenti k dispozici její plány. Inspirací jim byla drobná kresba z knihy Hejdukovy spolupracovnice Kim Shkapich.

Realizace probíhala na nádvoří Fakulty architektury ČVUT na přelomu října a listopadu v rámci Letní školy stavění, jejímž tématem byla minimální stavba. Třicáté výročí sametové revoluce se studenti rozhodli připomenout vybudováním dalšího z děl Johna Hejduka, který je neodmyslitelně spjat s plastikami Dům sebevraha a Dům matky sebevraha, které připomínají osud Jana Palacha a jeho rodiny.

John Hejduk byl jako architekt členem skupiny The New York Five, jednoho z pilířů postmoderní architektury, a kvůli svým českým kořenům věnoval tato díla prezidenti Havlovi a československému lidu.

The Rolling House - odhalení
The Rolling House - odhalení
The Rolling House - odhalení
The Rolling House - odhalení
The Rolling House - odhalení odhaleni 05 foto Jiri Ryszawy
The Rolling House - odhalení

Původně se uvažovalo s umístěním těchto soch na nádvoří Fakulty architektury. Protože obě plastiky byly nakonec realizovány na Palachově náměstí, představuje umístění hotového domu na kolečkách právě do této budovy logické vyústění tohoto příběhu.

„John Hejduk byl první západní architekt, který po sametové revoluci přivezl své dílo do Prahy. Letos by slavil 90. narozeniny, jen o dvacet devět dnů později než Alena Šrámková… Toto je náš dárek k jejich narozeninám,“ vysvětluje Hana Seho, vedoucí ateliéru, proč se rozhodli propojit příběhy čechoamerického umělce, autorky Fakulty architektury a v roce 1989 nabyté svobody.

The Rolling House - odhalení

Samotná stavba se drží pro Hejduka typické čistoty výrazu. Jednoduchá hmota stavby je doplněna pro dům symbolickými prvky, válcovým balkónkem, větrníkem připomínajícím anténu a světlovodem ve tvaru komína. Vnější plášť tvoří plechové desky upevněné viditelnými spoji s přesným geometrickým členěním, zatímco vnitřní opláštění je z lakovaných překližek.

Otevřený vnitřní prostor je doplněný třemi stupni „hlediště“ pro pozorování hemžení na nádvoří školy. Vně i uvnitř je stavba černá, aby vynikla její tvarová bohatost a dobře se vyjímala na terakotové dlažbě. Jako řada jiných Hejdukových konceptů je dům mobilní. Podvozek je z produkce Fakulty strojní ČVUT, spolupráce mezi fakultami byla vzájemně obohacující přidanou hodnotou.

Na projektu se kromě vedoucí ateliéru Hany Seho podíleli studenti Anita Černá, Jakub Daniel, Eva Eöllösová, Jiří Foller, Kateřina Grejtáková, Minika Jůzová a Zuzana Krištofíková. Objekt i doprovodnou výstavu je na Fakultě architektury možné shlédnout do 2. února 2020.

Text: Red
Foto: ČVUT, Jiří Ryszawy