Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuch plynu ve Slezsku zboural třípatrovou bytovku: Zachránci už našli 8 těl z toho 4 děti!

Aktualizováno -
5. prosince 2019
16:41
Autor: ČTK - 
4. prosince 2019
22:01

Nejméně osm obětí si vyžádal středeční výbuch plynu v třípodlažním domě v městečku Szczyrk na jihu Polska. Ve čtvrtek o tom informoval portál wiadomosci.pl.  Tragickou bilanci činí snad ještě tragičtější, že čtyřmi oběťmi byly malé děti.

Jihopolské městečko Szczyrk, které je známé jako lyžařské středisko, leží na úpatí Slezských Beskyd, asi 25 kilometrů východně od Třince. Exploze jednou z místních budov otřásla ve středu večer.

Podle mluvčí hasičů Patrycje Pokrzywové žilo v domě devět lidí ze dvou rodin. Jeden člověk se v okamžiku výbuchu nacházel mimo budovu.

Hasiči pátrali po obětech neštěstí celou noc. Podle stanice TVN 24 objevili hodinu a půl po půlnoci těla dvou obětí, zhruba ve 04:30 SEČ pak dalších dvou. Později, okolo čtvrtečního poledne, však záchranáři oznámili, že na místě našli 8 těl.

Záchranná operace dosud neskončila, přestože pod troskami domu již byly patrně nalezeni všichni jeho obyvatelé až na jednoho, který byl v době exploze mimo budovu. Hasiči budou dále prohledávat trosky cihlu po cihle, jen tempo pátrání se má zvolnit. Teprve mnohem později přijde řada na těžkou techniku.

„Adrenalim už opadl,“ řekl serveru velitel zásahu Jacek Klesczewski. Spolu se slezským vojvodou Jaroslawem Wieczorkem kondoloval pozůstalým. Také potvrdil, že oběťmi byli s největší pravděpodobností členové dvou rodin. Vojvoda naznačil, že požádá o vyhlášení národního smutku.

Výbuch pravděpodobně způsobilo proděravění plynovodu při stavebních pracích. Plyn se následně hromadil v domě, až dosáhl koncentrace, při které stačila už jen jediná jiskra. Mluvčí polského distributora plynu PSG Artur Michniewicz uvedl, že po výbuchu byla z bezpečnostních důvodů přerušena dodávka plynu do větší části městečka Szczyrk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání