Video placeholde

Kroupa: Zeman teď má Babiše na háku, vláda slouží Agrofertu a jde o miliardy, Češi stále myslí marxisticky

Premiér Babiš to ustojí, říká politik a filozof Daniel Kroupa o obnoveném trestním stíhání premiéra a auditu Evropské komise, který potvrdil jeho střet zájmů. Voliči ANO podle Kroupy mají za normální, že si premiér zajišťuje dotace pro vlastní firmu. Je to i dědictví komunismu, od kterého se prý mentalita Čechů nezměnila. V kauze Čapí hnízdo pak je znovu ve hře milost.

Pro prezidenta Zemana je to vysněná situace, má trestně stíhaného premiéra a má ho na háku, říká Kroupa. Může tak leccos chtít výměnou za milost. Státní zástupce Šaroch podle Kroupy zastavil trestní stíhání Babiše ze strachu. Zastrašování přitom teď může pokračovat. K odstranění nejvyššího státního zástupce Zemana, který stíhání obnovil, ale zřejmě nedojde. Dostat vše k soudu je navíc v Babišově zájmu, i když o tom, že šlo o podvod, Kroupa nepochybuje.

Sloužit Agrofertu a dalším velkým zemědělským firmám je součást vládní politiky, tvrdí Kroupa. Obává se, že Babiš může docílit toho, že Evropská komise zastaví i další dotace a ve hře tak můžou být i desítky miliard. Premiér prosazuje rozdělování dotací tak, aby z toho profitoval Agrofert, a odstavuje svoji konkurenci.

Podle Kroupy si voliči na tohle všechno zvykli, ale zároveň jsou znechucení z opozice. Babiše prostě nemá kdo nahradit, chybí tu osobnosti a lidé v nikom z řad opozičních stran nevidí vůdce. Kroupa míní, že strany by se měly spojit a podobnou osobnost hledat, v tom by mohlo pomoct i hnutí Milion chvilek. Jako příklad zmiňuje Angelu Merkelovou, ze které se stala vůdkyně až postupem času.

Je na místě, aby lidé znovu vyšli do ulic? Skončí Andrej Babiš před soudem? Jaké jsou důkazy pro to, že premiér a jeho vláda skutečně slouží Agrofertu? Jak dnes pociťujeme to, že se od komunismu nezměnila mentalita lidí? A proč si Daniel Kroupa vlastně nepřeje, aby byl premiér odstaven kvůli trestnímu stíhání nebo tlaku demonstrací?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>