Konec roku bude v divadle ve znamení pohádek a komedií

Konec roku 2019 se ve Slováckém divadle ponese ve znamení pohádek a komedií a divadelníci nebudou zahálet ani o Vánocích. Nejmenší publikum herci potěší na druhý svátek vánoční dvěma pohádkami a zkrátka nepřijdou na konci roku ani milovníci dobrých komedií. "Pro naše nejmenší publikum jsme připravili dvě pohádky, a to ve čtvrtek 26. prosince. Děti si mohou vybrat ze dvou titulů, Anička a bylinkové kouzlo a Bílá velryba. Obě představení začínají v 15 hodin ve velkém sále a na Malé scéně a vstupenky jsou již v prodeji," upřesnila manažerka divadla Jitka Honsová.

"Dospělé publikum se mezi svátky může těšit na derniéru oblíbené komedie v režii Zdeňka Duška Nájemníci a reprízu muzikálu Chicago. Rok 2019 ve Slováckém divadle zakončí speciální silvestrovské představení komedie 1+2=6 v režii Roberta Bellana," doplnila manažerka.

Vánoční program ve Slováckém divadle

26. 12. 15:00 Anička a bylinkové kouzlo

Původní veršovaný muzikál vtipně seznamuje s kouzelnou mocí bylinek diváky napříč generacemi a za použití písniček rozličných hudebních žánrů. Malá Anička objeví kouzelný svět bylinek a musí se postavit svému tátovi, aby zachránila bylinkám jejich louku. Aniččin táta se totiž na louce chystá stavět obchodní centrum. Podaří se Aničce tátu přesvědčit a zachránit tak louku pro bylinky? A jakou roli v tom budou hrát kouzla a písničky?  Autory pohádkového muzikálu pro každého jsou hudebník, skladatel, korepetitor a multiinstrumentalista Josef Fojta a textař a libretista Emanuel Míšek, kteří už v minulosti se Slováckým divadlem spolupracovali na Pohádce do dlaně. "S myšlenkou na Aničku a bylinkové kouzlo přišel Eman a bylo to krásné. Bylo to u nich na chalupě, kde řekl: "Udělejme něco, co je pro děti, a tématem jsou bylinky." Bavilo nás to a těšilo," uvedl Josef Fojta.

26. 12. 15:00 Bílá velryba (Malá scéna)

Velkolepý příběh o zaslepeném boji s přírodou Bílá velryba nastudoval se souborem režisér Michal Skočovský. Román amerického autora Hermana Melvilla z roku 1851 uvedlo Slovácké divadlo v loňském roce v české premiéře. "Herman Melville patří k největším americkým autorům 19. století. Bílá velryba je také encyklopedií velrybářství, ale i složitý teologický román inspirovaný biblickým příběhem o Jonášovi, na který navazují jednotlivé postavy hry," řekla dramaturgyně Markéta Špetíková. "Naše Bílá velryba je komorní a intenzivní, určena je pro třetí až šestou třídu," řekl režisér pohádky Michal Skočovský, který v minulém roce nastudoval v Uherském Hradišti úspěšnou inscenaci Přes ploty a před třemi lety oblíbenou komedii Čarodějnice v kuchyni. "Bílou velrybu jsem zvolil proto, že je v ní i nádech ekologie a věnuje se tématu výlovu velryb," doplnil režisér.

27. 12. 19:00 Nájemníci (derniéra) 

Brilantní komedie Slováckého divadla Nájemníci oslavila na konci října 95. reprízu.  Hru Michaela Cooneyho nastudoval se souborem už v roce 2013 režisér Zdeněk Dušek a v repertoáru se udržela sedm sezón. Inscenace získala ocenění Slovácký Oskar 2013 jako divácky nejoblíbenější inscenace roku. Představitel hlavní role Jiří Hejcman si odnesl cenu odborné poroty Harlekýn 2013 za nejlepší mužský herecký výkon roku. "Proč byli Nájemníci tak úspěšní? Myslím si, že platí: dobrých komedií není nikdy dost. A Nájemníci, někdy též známí pod názvem Habaďůra nebo Habaďůra aneb Nájemníci pana Swana, takovou opravdu dobrou komedií jsou," uvedla dramaturgyně Iva Šulajová.

28. 12. 19:00 Chicago

Slavný americký jazzový krimi muzikál Chicago se souborem nastudovala režisérka libereckého divadla F. X. Šaldy Linda Keprtová. Jeho děj se odehrává na konci dvacátých let minulého století, po první světové válce, v USA. "Jsme si vědomi, že mnoho prvků, které fungovaly dřív, se zase vrací, konkrétně například média a to, jak nás ovlivňují," řekla Linda Keprtová. Příběh dvou pro vraždu svých partnerů vězněných, souzených a posléze osvobozených kabaretních zpěvaček Roxie Hart a Velmy Kelly a bezskrupulózního advokáta Billyho Flynna, jehož jediným zájmem je solventnost jeho klientů, otevřeně tematizuje korupci v soudních síních i v médiích, poukazuje na perverzní potřebu "výroby" celebrit a především útočí na absurdně amorální zákony showbyznysu. Chicago je nejdražším a nejnáročnějším projektem v celé historii Slováckého divadla, na jevišti účinkují téměř tři desítky herců, tanečníků a hudebníků a každé představení doprovází živá kapela.

31. 12. 18:00 1+2=6 (Jeden a dvě je šest)

Úspěšná komedie 1+2=6 (Jeden a dvě je šest) režiséra Roberta Bellana je v repertoáru už od roku 2007. Hra proslulého komediografa Raye Cooneyho patří spolu s Rychlými šípy a muzikálem Donaha! ke třem nejúspěšnějším titulům v historii a uherskohradišťské divadlo je jediné, které ji se svolením autora uvádí. "Pořád nás to baví. Za tu dobu, co inscenaci hrajeme, jsme se i docela rozrostli, protože aktérům se narodilo v průběhu dvanácti let už třináct dětí," řekl herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. Cooneyho hry vytvářejí síť zápletek a patálií, která se s nesmírně komickým účinkem obplétá kolem hlavního hrdiny a zároveň doslova stíhá divákovu bránici. Nejinak je tomu u dvou her, které překladatel Břetislav Hodek nazval "1+1=3" a "3+3=5". Protože obě komedie na sebe volně navazují, vytvořilo z nich se svolením autora Slovácké divadlo komedii jednu.