Brdy lákají stále víc turistů, od ledna začne fungovat soukromá horská služba

V bývalém vojenském prostoru Brdy, který je už čtyři roky stejnojmennou chráněnou krajinou oblastí, začne od ledna operovat soukromá horská služba Brdy, záchranná skupina. Bude sídlit v obci Strašice na Rokycansku, která pro ni upravuje budovu v areálu někdejších kasáren. Záchranáři ji budou dlouhodobě užívat za symbolický nájem.

Obec s 2600 obyvateli to velmi vítá, protože nemůže sehnat lékaře pro své obyvatele. Navíc chce zajistit rychlou pomoc turistům, kterých jezdí do CHKO čím dál víc.

ČTK to řekl starosta Jiří Hahner (ODS). "Horská služba Brdy, kterou založila skupina z Plzně, bude spolupracovat se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje (ZZS). Jedná s krajem, který jim přislíbil dotace, pokud budou dobře fungovat," uvedl. Také Strašice jsou za stejných podmínek ochotné službu finančně podpořit z rozpočtu. "V radě obce byla zatím té společnosti poskytnuta maximální podpora," uvedl. Bude těsně kooperovat se ZZS a připravuje další projekty pro region, třeba školení pro školy.

"Lékaři i sestry tam budou každý den po celý rok. Jejich prioritou jsou výjezdy do Brd. Budou na to vybaveni, včetně terénních vozidel, aby mohli zajet do oblasti, která je v zimě velmi těžce sjízdná," uvedl Hahner.

Ve Strašicích už je pouze praktická lékařka, která se blíží důchodovému věku. "Zubař, gynekolog a dětský doktor - to všechno u nás skončilo. Obec se lékaře snaží lákat, nabízí obecní byty a další benefity. "Ale zájem prostě není. Bojujeme s tím už čtyři nebo pět let," řekl.

Po startu horské záchranné služby by se podle něj měla zdravotní péče v lokalitě výrazně zlepšit. "Skupina, která bude u nás v nájmu, provozuje také nějaké ordinace ve větších městech, takže v rámci jejich služby nám nabízejí, že by třeba dopravovali pacienty k lékaři do města," uvedl.

Počty turistů v Brdech každý rok rostou. "Jsou a budou tam problémy. Dojezdová vzdálenost do Brd je, bohužel, více než půlhodinová, takže tohle (záchranná skupina přímo v centru Brd) by měl být velký přínos," řekl Hahner.

Horská služba bude vyjíždět také do středočeské části Brd. Nazvala se horskou službou, protože nejvyšší kopec Brd má 850 metrů. "Skoro dosahuje výšky takových hor, jako jsou v Jizerských nebo Lužických horách, takže se hrdě hlásím k horským celkům," dodal.

Kvůli bezpečnosti instaloval Plzeňský kraj v březnu ve své části Brd tři tzv. traumabody. Pokud se tam návštěvník zraní nebo ztratí, zmáčkne tlačítko, kterým přivolá pomoc. Jsou na křižovatkách hlavních cest. Pokud se osvědčí, přibudou další. CHKO Brdy, založená v lednu 2016, má rozlohu 345 kilometrů čtverečních.

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Hřbitov, ilustrační foto

Zemřel voják zraněný při výbuchu munice v Brdech

Voják, který byl v červenci zraněn při výbuchu munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy, dnes zemřel. Na twitteru o tom informovala armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci byli zraněni při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.

Více souvisejících

Brdy horská služba Plzeňský kraj Vojenský Újezd Brdy Turisté Záchranná služba

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy