Hvězdný Andrea Bocelli se stal patronem vzácného stromu v parku zámku Liteň

Světoznámý operní pěvec Andrea Bocelli se rozhodl podpořit aktivity neziskové organizace Zámek Liteň a stal se patronem stromu Dubu »Crimschmidt« v zámeckém parku v Litni. Tento krátký slavnostní akt se uskutečnil před jeho vyprodaným koncertem v sobotu 30. listopadu v O2 areně v Praze. Maestro Bocelli tak rozšířil skupinu vzácných osobností, které se staly patrony stromů v Litni již v minulosti.


Tato tradice vznikla po první části revitalizace zámeckého parku v roce 2013. Mezi další slavná jména, která mají rovněž v Litni svůj strom, patří například americký herec John Malkovich nebo proslulý dirigent Jiří Bělohlávek a mnoho dalších.
„Je mi velkým potěšením, že mezi další patrony stromů v zámeckém parku v Litni se zařadil právě Andrea Bocelli. Vnímám to jako obrovské uznání naší práce a ocenění, ale hlavně jako velký závazek do budoucna pro další aktivity neziskové organizace Zámek Liteň,“ komentuje její ředitelka Ivana Leidlová.

Zámek Liteň se věnuje popularizaci jména a odkazu světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů a především podporuje mladé umělce v začátcích jejich kariéry.

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce, v roce 2014 pořádala open air koncert Pocta Jarmile Novotné pod vedením Jiřího Bělohlávka a za účasti světově uznávaných českých operních pěvců. V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu a současně vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 bylo vydání historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře. V roce 2017, u příležitosti 110. výročí narození pěvkyně, organizace uspořádala operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 s předními tuzemskými i zahraničními pěvci, ve spolupráci se SOČRem.

8. ročník Festival Jarmily Novotné 2019 pozval na dvojici koncertů – 19. září na Závěrečný koncert Interpretačních kurzů v Litni 2019 a o den později, 20. září na Slavnostní koncert FJN 2019 do Sukovy síně Rudolfina. Interpretační kurzy v Litni 2019 vedli ve dnech 14.–20. září přední sopranistka Martina Janková se špičkovými klavíristy Gérardem Wyssem a Ivem Kahánkem. Zámek Liteň, z.s. se stal koproducentem celovečerního dokumentu o Jiřím Suchém s názvem Lehce s životem se prát, jenž vznikl v režii Olgy Sommerové. Ještě před kinopremiérou 25. září bylo možné snímek zhlédnout na MFF Karlovy Vary, kde získal Cenu diváků. Organizace dále na podzim vydala knihu Skutečný zpěv, v originále True Singing o technice zpěvu z pera světově uznávané pěvkyně a mentorky Margreet Honig, v překladu významné české mezzosopranistky Markéty Cukrové. Zámecký areál v Litni poprvé hostil přehlídku ZUŠ Open pro Střední Čechy, která zde proběhla na Den dětí. Organizace také spolupracuje na výstavě Nevěsta prodaná do ciziny mapující historii nejznámější opery Bedřicha Smetany v zahraničním kontextu, jež je k vidění v Národním muzeu – Muzeu B. Smetany do 2. listopadu 2020.

Další info: www.zamekliten.cz

Facebook: https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne

Foto: www.zamekliten.cz / Jan Žirovnický