Speciální komentovaná krmení pořádá brněnská zoo. Lidé si rozšíří znalosti o tvorech, kteří jsou svým způsobem zvláštní a mají až záhadná jména. „Zájemce seznámíme se zvířaty, která jsou běžnými návštěvníky často opomíjena. Přesvědčíme je, že naprostým neprávem,“ pozval na událost s názvem Víš, kdo jsem? mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně.
Vánoční trhy? Skvělá atmosféra, náměstí ale hyzdí odpadky, míní lidé

ZA FUCHSEM I KAPUCÍNY. Program na míru příznivcům architektury v Brně vymyslelo městské turistické informační centrum. Poznají blíže například tajemství klášterů v centru nebo funkcionalistické památky. „Ukážeme to nejlepší z brněnského funkcionalismu, tedy luxusní vily, nájemní domy, banky, výstaviště, kostel či zastávku pouliční dráhy,“ přiblížil program adventních projížděk mluvčí turistického centra Jan Gerych.

Adventní akce v Brně

Komentované prohlídky
- téma: Funkcionalismus, kdy: 7. a 14. 12. v 10.00 a 13.00, cena: 300 korun
- téma: Slavné vily, kdy: 8. a 15. 12. v 10.00 a 13.00, cena: 250 korun
- téma: Kláštery v centru Brna, kdy: 7., 14. a 21. 12. ve 14.00, cena: 100 korun
- téma: Brněnské betlémy, kdy: 27. 12. v 16.00, cena: 100 korun

Komentovaná krmení v zoo
- kdy: 7. a 8. 12. od 10.30, cena: 100 korun

Adventní a vánoční prohlídky ve vile Stiassni
- kdy: vždy v pátek, sobotu, neděli a pondělí od 9.00, cena: 200 korun

Adventní odpoledne pro pacienty a blízké FN Bohunice
- kdy: 12. 12. od 13.00
Akce v Dětské nemocnici
- kdy: 11. 12. od 13.00

Při projížďce průvodci neopomenou zmínit osobnosti jako Bohuslav Fuchs, Ernst Wiesner, Oskar Poříska, Bohumil Čermák nebo Emil Králík.

Duchovní rozměry staveb i adventu poznají lidé při dalším tematickém okruhu, který centrum uspořádalo. Kláštery v centru Brna si projdou už po vlastních. „Lidé se dozví proč jsou kapucínské kostely stejné na celém světě nebo že brněnští minorité jsou řád, který svůj klášter obývá nejdéle ze všech,“ doplnil Gerych.

Vycházky začnou vždy na nádvoří Staré radnice a končit budou na náměstí Svobody.

VRÁTÍ JE DO TŘICÁTÝCH LET. Na jinou vánoční výzdobu narazí lidé ve vile Stiassni. Návštěvníkům tam ukáží, jak vypadaly Vánoce v rodině brněnského textilního podnikatele v třicátých letech minulého století.

Historie Vánoc zajímá třeba Dominiku Švandovou. „Do vily se za vánoční výzdobou ráda vydám. Spojím tak obě své záliby, tedy zájem o svátky a architekturu,“ popsala žena.

Zástupci Správy železniční dopravní cesty v úterý představili novinky na hlavním nádraží po roční vlakové výluce. Ukázali také zcela nové prostory jednotného obslužného pracoviště, z něhož budou výpravčí řídit provoz na nádraží.
Hlavní nádraží po výluce? Na hraně kapacity. Denně tam projede 620 vlaků

Vila má do Vánoc otevřeno vždy v pondělky, pátky, soboty a neděle.

VYZDOBÍ I NEMOCNICI. Zpříjemnit čas strávený na nemocničním lůžku přijdou děti i blízcí za pacienty do bohunické fakultní i Dětské nemocnice. „Děti a jejich rodiče si prohlédnou krásné vánoční výrobky a případně nějaký i sami společně vytvoří,“ sdělil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Společnost Uber - Ilustrační foto
Uber může zpátky do Brna. V pořádku se spodním cenovým limitem, popisuje taxikář

Tvoření pro návštěvníky pořádají v Dětské nemocnici v pavilonu G, adventní odpoledne pro pacienty a jejich blízké se uskuteční v pavilonu L.