Liberec zachraňuje »Boží hrob«! V poslední chvíli... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Liberec zachraňuje »Boží hrob«! V poslední chvíli...

Kaple Božího hrobu v Liberci potřebuje rychlou záchranu.
Kaple Božího hrobu v Liberci potřebuje rychlou záchranu. (Foto Aha! – Barbora Silná)

Kaple Božího hrobu v centru Liberce se hroutí! Objekt získalo nyní město na 50 let do výpůjčky od římskokatolické církve a povolalo narychlo restaurátory.

„Pokud bychom se okamžitě neujali záchranných a následně i kompletních restaurátorských prací, mohla by být pro budoucí generace nevratně poškozena, nebo dokonce ztracena,“ řekl Aha! náměstek primátora Ivan Langr (SLK). „Ještě letos kaple dostane nezbytné opláštění, aby se stavba nastávající zimou ještě nepoškodila. V mizerném stavu jsou především věžička a římsa,“ upřesnil Langr s tím, že do oprav investuje město zhruba dva miliony korun.

Je z roku 1772 Kaple Božího hrobu pochází z roku 1772 a je jednou ze čtyřiadvaceti podobných staveb v České republice. Původně stávala na Sokolovském náměstí poblíž arciděkanského kostela, ale v roce 1865 byla přemístěna na současné místo.

Věžička náležící ke kapli je rovněž zchátralá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.