Soud potvrdil, že exšéf bílinského Kulturního centra Kaskáda podváděl

  12:50
Ústecký krajský soud potvrdil podmíněné tresty pro exšéfa bílinského Kulturního centra Kaskáda Martina Bergera a podnikatele Václava Štěpku za podvod, kterým připravili město o 200 tisíc korun. Podle spisu Berger druhému jmenovanému peníze vyplatil za organizaci akce, kterou ovšem zajišťoval někdo jiný.

Soud potvrdil podmíněný trest pro exšéfa bílinského Kulturního centra Kaskáda Martina Bergera. | foto: Městský úřad Bílina

Případ spadá do roku 2014 a týká se vystoupení tváří známých z televizního pořadu Partička. Podle rozsudku Berger peníze Štěpkovi, coby zástupci reklamní agentury, vyplatil za organizaci a mediální propagaci události.

Ve skutečnosti však tohle všechno zařizoval přímo tým uměleckého sboru.

„Obžalovaný Berger od počátku věděl, že není nutné zajišťovat jakoukoli propagaci, catering a další související služby. Stejně tak obžalovaný Štěpka,“ uvedla členka odvolacího senátu, soudkyně Hana Hendrychová.

„Oba jednali v úmyslu vyvést tyto finanční prostředky z kulturního centra ke škodě poškozeného města Bílina,“ doplnila.

Za stěžejní důkazy senát označil výpověď promotéra akce a dokumenty, které tento svědek předložil. Nejprve kulturní centrum sám oslovil s návrhem na pořádání vystoupení.

Poté osobně i písemně jednal s Bergerem, přičemž si jasně stanovili podmínky. Především pak fakt, že si tým kolem souboru vše zařídí sám. Kaskáda pouze poskytla zdarma prostory výměnou za několik desítek vstupenek.

Dostali podmínku a musí Bílině zaplatit, o co ji připravili

Zamítnutím odvolání obou obžalovaných krajský soud potvrdil tresty, které jim před několika měsíci uložil teplický soud. U něho muži, kteří od začátku vinu odmítali, dostali trest 18 měsíců vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou a půl roku.

Dvojice má zároveň společně Bílině zaplatit zmíněnou částku. Verdikt je nyní pravomocný.

Berger původně čelil obžalobě ještě z jednoho skutku. Podle státního zástupce si z majetku kulturního centra, kde jako ředitel skončil na podzim 2014, přisvojil techniku či nábytek v hodnotě přesahující 82 tisíc korun.

Už teplický soud však rozhodl, že se nepodařilo prokázat, že by si nechal všechny věci, o kterých se píše v obžalobě, ale jen některé, a to v hodnotě necelých 12 tisíc korun.

Vzhledem ke snížení výše napáchané škody proto museli v Teplicích zmírnit právní kvalifikaci, což v důsledku znamenalo, že čin se změnil v promlčený. Touto částí už se tedy krajský soud nezabýval.

Na volebním lístku seniorky zaškrtl své jméno

Berger je známý i na politické scéně. V barvách ČSSD působil v ústeckém zastupitelstvu. V minulosti byl podezřelý z manipulace s volebními lístky.

V roce 2006 před komunálními volbami na volebním lístku jedné ze seniorek domova důchodců zaškrtl své jméno (psali jsme o tom zde). Přiznal se s tím, že se jednalo o nedorozumění. Ženě chtěl prý jen pomoci.

Případem se zabývala i policie, ale odložila ho s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu ani přestupku. Berger ve volbách uspěl a stal se ústeckým zastupitelem.

V únoru 2007 jel trolejbusem bez jízdenky. Podle svědků navíc revizorům vyhrožoval, že je nechá vyhodit. Berger přiznal, že jel načerno, tvrzení svědků odmítl. Strážníci ho také přistihli v autě s padělanou parkovací kartou. Berger se hájil, že byl přeparkovat auto kamaráda a že o jeho kartě nic neví.

Po tomto excesu se Berger vzdal zastupitelského mandátu. Spolustraníci mu následně zrušili členství v ČSSD. Loni na podzim neúspěšně kandidoval v komunálních volbách na ústecké Severní Terase za Čisté Ústí Tomáše Vandase.