hnv murr

Průkopnické SUV- kupé s elektrickým pohonem

Automobilka Kia Motors před nedávnem odhalila na šanghajském veletrhu CIIE 2019 svůj nový koncepční model Futuron Concept, naznačující podobu SUV-kupé s pohonem všech kol a novými designovými prvky budoucích elektromobilů.

 

Koncepční model, jehož design staví na představách o čisté dynamice, spojuje elegantní proporce s čistými tvary a povrchy. Pod lehkou karoserií SUV-kupé najdeme plně elektrický pohon všech kol, zahalený pod smělými a současně moderními vnějšími povrchy, kterým sekunduje flexibilní interiér plný špičkových technologií.

Elektrické SUV-kupé s motivem ‚360 stupňů‘

Studie staví na jednolitém a robustním designu ‚360 stupňů‘, jenž zaujme čistou a hladkou formou bez jakýchkoli ozdob. Povrchy karoserie tvoří sérii plynulých tvarů, které se stáčejí, rozvíjejí a stahují kolem celé karoserie. Výsledkem je elegantní aerodynamický tvar a profil s nízkým odporem vzduchu.

Novátorské proporce vozu jsou nepřehlédnutelné. Nízký profil karoserie typu SUV-kupé ukazuje zamýšlenou podobu budoucích vozů Kia, které budou sebejisté, sportovní a moderní, avšak současně i elegantní. Futuron s délkou 4850 mm, výškou 1550 mm a rozvorem 3000 mm spojuje vyšší světlou výšku s přikrčenou a štíhlou karoserií, čímž získává dynamický a sebejistý postoj.

 

Vysokokapacitní baterie, zabudovaná nízko pod podlahou kabiny, dodává energii čtveřici výkonných elektromotorů přímo v kolech vozidla. Zvýšený postoj vozu je tak spojen s nízkým těžištěm a nejmodernějším systémem elektrického pohonu všech kol e-AWD, jenž přináší bleskovou odezvu na pokyny od řidiče.

Sportovní Futuron na platformě SUV s pohodlnými a dozadu skloněnými sedadly nabízí uživatelům nový typ interaktivních zážitků, příslušejících cestování po městě. Důležité propojení a interakci mezi vozem a řidičem pomáhají zajistit nejrůznější prvky konstrukce a designu vozidla. Součástí skleněného krytu kabiny je i sestava senzorů LiDAR, napomáhajících zajistit autonomní řízení na úrovni SAE Level 4, tedy pohyb vozidla za většiny podmínek bez ručního ovládání a nutnosti věnovat pozornost situaci.

Nová tygří maska

Čelní partie konceptu Futuron je novou interpretací tygří masky chladiče, která již přes deset let tvoří jeden z typických znaků designu Kia. V tomto případě zachovává základní designový princip, nicméně návrháři Kia roztáhli krajní části a rozšířili tvar napříč čelem, kde vznikla elegantní ‚tvář tygra‘.

 
Publikováno: 5. 12. 2019 | Počet přečtení: 643