Na věčnost odešel Ján Eugen Kočiš, doyen mezi našimi biskupy

Na věčnost odešel Ján Eugen Kočiš, doyen mezi našimi biskupy
5. prosince 2019 Události Autor: Filip Breindl

Řeckokatolický apoštolský exarchát v Praze informoval o úmrtí emeritního pomocného biskupa Jána Eugena Kočiše. V 93 letech byl nejstarším z biskupů spojených s Českou republikou a zároveň druhým nejstarším žijícím katolickým biskupem byzantského obřadu.

Rodák z východního Slovenska Ján Kočiš zažil komunistický útlak řeckokatolické církve - po jejím zrušení musel jako bohoslovec narukovat k pracovním armádním jednotkám. Později několik let strávil ve vězení a po propuštění působil ve skryté církvi. "Byl pevně zakořeněn v katolické církvi, zvláště v době pronásledování a nátlaku na přestoupení k pravoslavné církvi. Měl také cit pro působení v tajné církvi," řekl Proglasu řeckokatolický exarcha, biskup Ladislav Hučko.

Na Jánu Kočišovi si podle svých slov cenil jeho odevzdanosti Boží vůli, která se projevovala i osobní pokorou. "Šlo o jakousi nadpřirozenou podřízenost, ne slepou, ale vnímání, že jde o Boží řízení," popisuje biskup Hučko. Ján Kočiš stál v 90. letech u zrodu řeckokatolické církevní struktury v České republice, nejprve biskupského vikariátu a poté Apoštolského exarchátu. "Ty začátky nebyly lehké, ale on to bral tak, že dostal tento úkol a snažil se ho splnit, jak nejlépe uměl. Jeho cílem nebyla aktivita, bylo to následování Boží vůle a modlitba. Po svém emeritování trávil v kapli dlouhé hodiny," uvádí apoštolský exarcha Hučko. Ján Kočiš se na závěrečná léta života vrátil na Slovensko. Žil v domě sv. Kosmy a Damiána v Prešově.

R.I.P.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony