Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde ke zvratu v kauze Rath? Odsouzený exhejtman podal dovolání

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který byl odsouzen za zmanipulované zakázky Středočeského kraje k sedmi letům vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolání podal i odsouzený manažer Tomáš Mladý a podnikatelka Lucia Novanská.

"Dne 2. prosince 2019 bylo našemu soudu doručeno dovolání MUDr. Davida Ratha," sdělila České televizi mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Rath je od 7. října ve vězení.

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD a někdejší středočeský hejtman Rath byl zadržen v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pravomocný rozsudek vynesl letos v červnu pražský vrchní soud. Exhejtmanovi snížil původně uložený trest 8,5 roku vězení a zprostil ho obžaloby ze čtyř dalších skutků. Vedle peněžitého trestu mu uložil sedmiletý zákaz působení ve výkonných funkcích v samosprávě.

V kauze bylo spolu s Rathem obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal soud na šest let do vězení za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle rozsudku žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun a sedm milionů dali Rathovi.

Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmíněné tresty uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi. Tři spoluobžalovaní - manažeři zdravotnických firem Jindřich Řehák, Martin Jireš a Jan Hájek - byli soudem osvobozeni.

Koncem letošního října podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch všech obviněných. Opírá se o dva okruhy námitek. Prvním je údajně nesprávná právní kvalifikace jednání Ratha v bodě, ve kterém byl Vrchním soudem v Praze uznán vinným. Druhým okruhem námitek je údajná nesprávnost rozhodnutí vrchního soudu o rozsahu, v jakém obviněné zprostil obžaloby.

Rath a manželé Kottovi figurují i ve druhé části korupční kauzy, kterou začal soud projednávat letos v lednu. Podle obžaloby si domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní jsou i další podnikatelé, manažeři a několik firem.

Témata:  David Rath 1 Nejvyšší soud Kauza: Rath

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy