MENU

Do České republiky zavítal Joachim Rühle,

viceadmirál Bundeswehru


Na základě pozvání prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jaromíra Zůny přijel na třídenní pracovní návštěvu do České republiky první zástupce Generálního inspektora Bundeswehru (German Deputy Chief of Defence) viceadmirál Joachim Rühle.

Úterý 3. prosince 2019 patřilo návštěvě 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Hosta přivítal v doprovodu generála Zůny a velvyslance Německa v České republice Christopha Isranga v Kasárnách 6. října velitel jednotky plukovník gšt. Libor Švec.

Během úvodního brífinku se delegace seznámila se schopnostmi a hlavními úkoly pluku, nasazením jeho příslušníků v zahraničních operacích, v rámci integrovaného záchranného systému a aliančních hotovostních sil. Následovala statická ukázka, při které chemici předvedli techniku a materiál pro radiační a chemický průzkum a pozorování, vybavení chemické a radiometrické laboratoře a materiál týmu odběru vzorků SIBCRA (Sampling and Identification of Biological Chemical and Radiological Agents). Hosté také navštívili chemické muzeum v budově velitelství, kde si prohlédli exponáty plynové služby a chemického vojska v průběhu sta let existence této vojenské odbornosti.

„Oceňuji odbornou připravenost a jazykovou vybavenost vojáků v poddůstojnických a praporčických hodnostech,“ pochválil viceadmirál Rühle. Vysoce také ocenil profesionalitu chemiků při plnění odborných úkolů.

Nyní působí chemičtí specialisté v operaci Inherent Resolve v Iráku na základně Al-Taji. Jejich úkolem je poradní a monitorovací činnost při výcviku specialistů chemického vojska irácké armády.

Ve středu 4. prosince jednal generál Zůna s viceadmirálem Joachimem Rühlem v budově Generálního štábu o vzájemné spolupráci obou zemí a oblastech dalšího rozvoje. Host se seznámil s úlohou a strukturou Armády ČR, modernizačními projekty a hlavními prioritami.

„Německo je pro nás strategickým partnerem. Vojáci si vzájemně vyměňují zkušenosti během společných cvičení, v rámci vojenských struktur NATO a EU, při zahraničních operacích a v mezinárodních hotovostních silách. Jak česká, tak německá armáda rozvíjejí svoje schopnosti v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení a logistického zabezpečení,“ shrnul generál Zůna. Obě země budují prapor národního logistického zabezpečení HNS (Host Nation Support), který bude působit ve prospěch aliančních vojsk. Od roku 2019 se stalo Německo dalším členem Mnohonárodního centra pro koordinaci logistiky MLCC.

Příkladem konkrétní spolupráce obou zemí jsou Battlegroups EU (EU BG), alianční hotovostní síly velmi rychlé reakce VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) a alianční předsunutá přítomnost eFP (Enhanced Forward Presence) v Pobaltí. Dále také předurčení 4. brigády rychlého nasazení v rámci konceptu rámcových zemí FNC (Framework Nations Concept) do sestavy 10. německé obrněné divize. Vojáci se rovněž účastní výměnných vzdělávacích pobytů, kurzů a studijních programů na armádních školách.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: pplk. Vlastimila Cyprisová /r
Foto: autorka a prap. Michal Belšán, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.