MENU

Ministr Metnar diskutoval s odborníky

o akvizicích v obranném průmyslu


Stovka odborníků z oblasti obranného a zbrojního průmyslu se zúčastnila konference s názvem Akvizice v obranném průmyslu ve čtvrtek 5. prosince v Praze. Mezi hlavními hosty byl ministr obrany České republiky Lubomír Metnar, náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a ředitel odboru průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný.

Zástupci firem se dozvěděli, že ministerstvo obrany bude příští rok hospodařit s částkou kolem 75,5 miliardy korun. Z toho čtvrtina rozpočtu určená na obranu, 18 miliard korun, půjde na investice. Z nich velkou část budou tvořit akvizice v obranném průmyslu a podpora českých dodavatelů, sdělil mimo jiné ministr Metnar.

Ministerstvo podle něj trvale investuje do strategických projektů, výstroje vojáků, zbrojních zařízení. Letos například uzavře kolem 300 smluv na vojenskou výzbroj a výstroj v celkové hodnotě za 17 miliard korun. Mezi novými smlouvami je třeba dohoda o dodávce 62 obrněných vozidel Titus nebo 71 nákladních aut Tatra. „U smluv uzavřených za poslední rok tvoří 90 % dodavatelů české firmy a za to jsem velmi rád,“ řekl ministr Lubomír Metnar.

Ministerstvo plánuje do budoucna posilovat postavení domácích státních podniků i dalších firem působících v obranném a zbrojním průmyslu. Zároveň chce podpořit jejich pozici a význam i na trzích v zahraničí, kde mají řadu odběratelů. Na ministerstvu proto od ledna 2020 opět vznikne sekce průmyslové spolupráce. Kolem ní se soustředí efektivní centralizovaná podpora a nástroje pro rozvoj průmyslového segmentu, který je pro naši zemi velmi důležitý. Ministerstvo také chce dosáhnout nastavení systému, aby se vojenský materiál prodával na bázi vláda-vláda. Naplnění této vize ale potrvá ještě určitě několik let, upřesnil ministr.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Libor Želinský, Ministerstvo obrany ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.