TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  05.12.2019 15:23:50

Před Vánocemi se mění termín výplaty důchodů

Česká správa sociálního zabezpečení ve čtvrtek informovala, že letos, stejně jako v minulých letech, dojde k posunutí výplatních termínů důchodů. Na ty si lidé nepočkají déle, ale naopak je dostanou ještě před obvyklým datem splatnosti. Důchodci tak své peníze získají ještě před Vánoci.

Standardní doba vyplácení důchodů se mění kvůli vánočním svátkům. Dobrou zprávou je, že důchody, které měly být vyplaceny v době svátků, budou vyplacené o několik dnů dřív, takže peníze budou mít senioři k dispozici ještě před Vánocemi.

"Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tj. v úterý 24. prosince, budou vyplaceny již v pondělí 23. prosince. Důchody s termínem výplaty 22. prosince vyplatí Česká správa sociální zabezpečení o dva dny dříve, tj. v pátek 20. prosince, důchody s výplatním termínem 20. prosince o den dříve, tedy ve středu 19. prosince. Důchody s termínem výplaty 2. ledna mohou být v některých případech připsány na účet o den později v pátek 3. ledna," informuje mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Finance určené na vyplácení důchodů v roce 2020 může ČSSZ začít čerpat až ve čtvrtek 2. ledna. To je důvod, proč se mohou některé platby prostřednictvím České národní banky zpozdit a na účty klientů dorazit až o den později.

ČSSZ dle slov Buraňové nemá možnost mezibankovní operace jakkoli urychlit. Plateb, které jsou splatné rovněž 2. ledna, ale prostřednictvím České pošty, se posun na další den prý nedotkne.

Změny výplatních termínů se týkají pouze dávek důchodového pojištění, tedy výplat starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Ty se vyplácí buď bezhotovostně na bankovní účet, nebo skrze Českou poštu přímo na adresu bydliště. Klient si sám může zvolit, jakým způsobem chce důchod pobírat a tuto volbu je možné kdykoli v budoucnu změnit.

Důchody se vždy vyplácí dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách. ČSSZ je vyplácí v sudé dny, vždy mezi 2. a 24. dnem v měsíci. Do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem chodí důchod 15. den v měsíci.

Koncem letošního září ČSSZ evidovala 3 492 504 vyplacených důchodů pro celkem 2 887 695 důchodců. Z toho 919 871 výplat proběhlo prostřednictvím České pošty a 1 923 483 na bankovní účty.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688