Čtvrtý díl očekávaného seriálu Watchmen nese název Pokud se ti nelíbí můj příběh, napiš si svůj vlastní. A možná právě to někteří fanoušci komiksové předlohy či filmového zpracování udělali po zhlédnutí prvních epizod. Kdyby tvůrci před vymýšlením scénáře opravdu nahlédli do nějakého fan fiction blogu, možná by jejich výsledný produkt nebyl tolik rozporuplný. A nudný.

Seriál dějově navazuje na komiksovou předlohu. Odehrává se přibližně třicet let po událostech zobrazených v původních Watchmenech a ukazuje, kam se společnost dostala za tu dobu. Hlavní hrdinkou je policistka Angela, která musí (stejně jako ostatní policisté) svou práci vykonávat tajně kvůli bezpečnosti. Angela musí vyšetřovat vraždu svého nadřízeného, jehož všichni neskonale uznávali. Pomoci s případem jí má postarší agentka FBI, jež bývala kdysi členkou Watchmenů. Mezitím separátně sledujeme osudy dalšího dobře známého člena Watchmen, který se chystá zásadně zasáhnout do životů ostatních zúčastněných.

Myslí to tvůrci vážně?

První velké pochybení nad smysluplností seriálu přišlo okamžitě při sledování první epizody, kdy se dozvídáme, že se Rorschach (maskovaný hrdina z komiksu) stal symbolem jedné rasistické teroristické organizace. Rorschach je však z původní hrdinské sestavy jediný, který nikdy nepřistoupil na kompromis se zlem a bojoval proti němu nejtvrdším možným způsobem. Jsem si však jist, že tvůrci v čele s uznávaným Damonem Lindelofem tento krok během následujících dílů vysvětlí.

Rorschach bohužel není jediným hrdinou, jehož odkaz je pomalu pošlapáván. Laurie Juspeczyk, v seriálu se změněným jménem na Laurie Blake, se stala FBI agentkou, která maskované hrdiny chytá a zavírá do vězení. Ani k Adrianu Veidtovi jeho osud zcela nepasuje tak, jak by zarytý fanoušek původní předlohy očekával.

Neobyčejně slabá příběhová linka hlavní postavy

Fantazii se meze nekladou a možná zvládne své šílené kroky vysvětlit do konce první řady. Co ovšem mohu bezpochyby napadnout, je hlavní hrdinka seriálu. Její příběhová linka je neuvěřitelně nudná, skoro bych řekl odfláknutá. Proto bylo velkou úlevou, když jsme se ve třetí a páté epizodě mohli soustředit na osudy dalších postav a Angela Abar byla v tu chvíli vedlejší postavou. Ani Regina King nepůsobí v hlavní roli sympaticky, a i to se podepisuje na celkovém dojmu ze seriálu.

Tuto slabinu zachraňují vedlejší postavy. Agentka FBI Laurie Blake, kterou při první scéně identifikujeme jako Hedvábný přízrak, má brilantní nástup na scénu a můžeme jeden celý díl sledovat hlavně její osudy a co ji vede do Tulsy (města, kde se příběh odehrává). Její představitelka, Jean Smart, si každou scénu krade pro sebe i v dalších dílech. Proto bych si přál, aby měla co nejvíce prostoru. Herečka je navíc vzhledem ke svému věku velmi přitažlivá a svůj šarm převede i do své role.

Záchranu od nudy přináší také Angelin kolega Wade alias Looking Glass. Ten dostává ve „svém“ díle šanci nechat diváky nahlédnout do svého zajímavého osobního života. Tato epizoda je zatím nejlepší z dosud odvysílaných dílů. Může za to také fakt, že scenáristé na chvíli vystrčili hlavu z písku a trochu posunuli děj, který v podstatě první čtyři části přešlapuje na místě.

Nejpozoruhodnější postavou nakonec zůstává již zmíněný Adrian Veidt, který ale nemá zatím tolik prostoru. Jeho příběhová linka je ovšem obestřená největšími tajnostmi. Role nejchytřejšího muže planety se s velkou chutí zhostil Jeremy Irons a nelze než dodat, že jeho malé vsuvky během vyprávění Angelina příběhu jsou jediným světlým bodem „jejích“ dílů.

Scénář není jediným negativem

Přestože scénář pokulhává ve více bodech, což jsem pochopil velmi rychle, očekával jsem spásu alespoň v akci. Ta je bohužel velmi jednoduchá, nijak zvlášť napínavá, a především hlavní herečka je dost prkenná při náročnějších soubojích.

Záchranu seriálu přináší tedy zcela jiná složka. Hudba. Stejně jako u filmového zpracování režiséra Zacka Snydera, i v seriálu si užíváme skvěle vybrané a načasované hudební vložky. Kdo však nezná komiksovou předlohu nebo filmové zpracování, bude u seriálu tápat více než znalý fanoušek.

SERIÁL: WATCHMEN

Tvůrci: Damon Lindelof
Režie: Nicole Kassell, Stephen Williams, Andrij Parekh, Steph Green
Předloha: Alan Moore (komiks)
Scénář: Damon Lindelof, Carly Wray
Střih: Henk Van Eeghen
Kamera: Xavier Grobet, Gregory Middleton, Andrij Parekh, Alex Disenhof
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Yahya Abdul-Mateen II, Adelaide Clemens, Frances Fisher, Louis Gossett Jr., Andrew Howard, Jeremy Irons, Don Johnson, Regina King, Jacob Ming-Trent, Tom Mison, Tim Blake Nelson, Dylan Schombing, Sara Vickers, Wayne Pére, Geraldine Singer, Jean Smart, Charles Green, Julia Vasi, Hong Chau, Jim Beaver, James Wolk, Michael Graziadei, Jessica Camacho, Danny Boyd Jr., David Andrews, Dustin Ingram, Lee Tergesen, Regina Ting Chen, Robert Pralgo, Christine Weatherup, Henry Louis Gates, Paula Malcomson, Steve Coulter, Cheyenne Jackson, Eileen Grubba, Sara Antonio
www.hbo.com

PŘEHLED RECENZE
Příběh
4
Herecké výkony
7
Vizuální zpracování
5
Hudba
9
recenze-serial-watchmenOd seriálových Watchmenů jsem čekal podstatně více, než jsem dostal. Pokračování v dokonale promyšlené komiksové alternativní realitě je hodně slabé. Původních postav dostaneme v malém neuspokojivém množství a nové postavy nedosahují nastavené laťky z předlohy. Zklamání pramení také z vizuální a akční stránky a jedinými světlými body jsou příběhy vedlejších postav a soundtrack.