„Zdrcující nepravosti.“ Moralesovi měl v bolivijských volbách pomáhat i skrytý počítačový server

Organizace amerických států (OAS) zveřejnila závěrečnou zprávu, která vyšetřovala říjnové prezidentské volby v Bolívii. Podle ní byly volby zmanipulované ve prospěch exprezidenta Eva Moralese. Zpráva, kterou OAS zveřejnila ve středu, hovoří o „zdrcujících nepravostech“, píše agentura Reuters. Morales po protestech vyvolaných právě kvůli podezření z falšování voleb emigroval.

 „Vzhledem k drtivým důkazům, které jsme našli, můžeme potvrdit sérii podlých zásahů s cílem změnit vůli voličů,“ uvedla OAS ve zprávě. Podle této regionální organizace byly podnikány úmyslné kroky s cílem manipulovat s výsledky voleb tak, aby bylo nemožné oficiální výsledky ověřit.

Téměř stostránková konečná zpráva OAS popisuje několik přečinů, včetně použití skrytého počítačového serveru určeného k manipulaci s hlasy ve prospěch Moralese, který prezidentský úřad obhajoval.

Morales opět kandidoval navzdory výsledku referenda

První bolivijský prezident indiánského původu znovu kandidoval ve volbách navzdory tomu, že referendum z roku 2016 možnost jeho čtvrté kandidatury odmítlo. Soud složený z Moralesových příznivců však dal prezidentovi k obhajobě zelenou.

Morales uprchl do Mexika krátce poté, co OAS na začátku listopadu zveřejnila první zprávu. Morales obvinění z manipulace voleb označil za politicky motivované a řekl, že OAS je „ve službách Severoamerické říše“.

Během střetů mezi protestujícími a bezpečnostními silami přišlo od voleb o život nejméně 30 lidí. Většina z nich byla zabita až po 10. listopadu, kdy Morales odstoupil.

Bolivijský kongres v listopadu schválil zrušení výsledků sporných voleb a připravil cestu k novým volbám bez Moralese. Ty slíbila i prozatímní hlava státu, dosavadní místopředsedkyně Senátu Jeanine Áňezová.