Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    O hvězdy Slavie je rvačka. Měli by odejít Souček a spol.?

    O Tomáše Součka i další hvězdy Slavie je v Evropě po výkonech v Lize mistrů. Odejde kapitán už v zimě? | foto: Profimedia.cz

    Impozantní výkony v Lize mistrů nalákaly lovce. O fotbalisty a také trenéry fotbalové Slavie bude v Evropě velký zájem. Měli by odejít tahouni české suveréna, například ceněný záložník Tomáš Souček?

    Stalo se z nich žhavé zboží. A není divu. Slavia se v Lize mistrů srdnatě postavila velikánům, samotné Barceloně, k tomu Dortmundu i Interu Milán.

    To není jen tak.

    Tomáš Souček slaví gól proti Interu Milán.

    Pro klub z pražského Edenu to však může mít i hořký dopad, může zaplatit daň z úspěchu v podobě rozpadu úspěšného kádru.

    Uznejme, rozpad je silné slovo, ekonomické možnosti Slavie jsou díky čínskému majiteli na české poměry neuvěřitelné. Ale o klíčové muže úspěchu mohou Pražané rozhodně přijít.

    Jde především o tři základní kameny a jednoho individuálně nadmíru zajímavého mladíka.

    Přeloženo: o trenéra Jindřicha Trpišovského, brankáře Ondřeje Koláře, záložníka Tomáše Součka a útočníka Petera Olayinku.

    Tomáš Souček byl vyhlášen nejlepším hráčem minulé ligové sezony, Jindřich Trpišovský trenérem.

    Začněme tím nejsledovanějším. Souček ukázal, že může směle myslet na přestup do ligy z evropské silné pětky, tedy do Německa, Anglie, Itálie, Francie, Španělska.

    „Každá je výborná, ale můj sen je Premier League,“ zopakoval několikrát tahoun národního mužstva.

    Poslední rok a půl hraje tak, že by se dozajista neztratil, ale v zimě rozhodně ještě neodejde. Je to logické, potřebuje se připravit na mistrovství Evropy, kde by jeho aktuální cena 15 milionů eur, téměř 400 milionů korun, mohla ještě vylétnout.

    Tři důležití muži Slavie při promítání filmu Totální sezona: šéf Jaroslav Tvrdík, trenér Jindřich Trpišovský a brankář Ondřej Kolář

    Ostatně šéf Slavie Jaroslav Tvrdík počítá s tím, že tato suma, již má záložník zanesenou ve smlouvě jako výstupní klauzuli (když ji zájemce zaplatí, Slavia musí Součka pustit), bude v příštích týdnech navýšena.

    Každopádně je správné, že Souček zůstane. Ale v létě by měl vyrazit do světa, do lepší ligy, kde půjde ještě nahoru.

    Kolář je jiný případ. Sám brankář sice říká: „Klidně tady vydržím ještě dva roky.“

    Ale v tuto chvíli se o něj zajímají kluby z Francie a Německa, jsou ochotny zaplatit až 8 milionů eur. Za brankáře to jsou velké peníze, navíc je dobrá doba na to, aby se posunul, jak říkají sportovci.

    Na Tomáše Součka s Ondřejem Kolářem Slavia velmi spoléhá.

    Důvod? Slavia je tak dobrá, že ligu zvládne na jaře i bez něj. V reprezentaci je jasná jednička, Tomáš Vaclík těžko pustí výsadní post a na evropském šampionátu bude v bráně.

    Proto by Kolář (a jeho agenti) neměli čekat. Cizina je výzva, sportovní i finanční.

    Podobně je na tom Nigerijec Olayinka. Slavia za něj zaplatila před časem 78 milionů, teď by mohl dostat trojnásobek. To je dobrý kšeft. Navíc zahraniční hráči zkrátka myslí na přesun do jazykově příjemnějšího prostředí, například do Francie.

    To se ukázalo také v případech bývalých slávistických opor, obránců, kteří přivedli tým k mistrovskému titulu. Simon Deli i Michael Ngadeu v létě hodně rádi utekli do Belgie, jmenovitě do Brugg a Gentu. Na první pohled to není skok vzhůru, ale životně si rozhodně polepšili.

    Olayinka bude stejný případ, také on dozajista baží po něčem podobném.

    Dva tahouni Slavie: útočník Peter Olayinka a brankář Ondřej Kolář

    Poslední jméno je možná nejtřaskavější. Trenérovi Trpišovskému chtějí slávisté stavět pomníky, žádají, aby podepsal doživotní kontrakt. Jenže i koučové dostávají nabídky, konkrétně z Řecka a Anglie.

    „Za poslední měsíc těch nabídek bylo hodně,“ přiznal v rozhovoru pro Lidové noviny. „Když se vám ozve klub z vyspělé fotbalové Evropy, je to opravdu velká odměna. Já potřebuju být šťastný a spokojený. Trochu to přirovnávám k Liberci, odkud se mi nechtělo odcházet kvůli lidem kolem mne. Já musím být někde šťastný, být tam rád a já na Slavii chodím rád. Strašně rád sem chodím na zápasy, vidím tady lidi šťastné, takže já nad tím vlastně ani nepřemýšlím. Vrchol a strop asi zažívám teď,“ doplnil.

    I to se však může změnit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:07 pátek 3. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      55
    • Haha
      48
    • Sladký
      48
    • Trapas
      44
    • Tvl
      44
    • Super
      40