Čínská Citic zažalovala exšéfa Pivovarů Lobkowicz Radila kvůli podvodům

Bývalý šéf Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil

Bývalý šéf Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil Zdroj: Profimedia

Bývalý šéf Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil
Pivo Lobkowicz
CITIC Group
4
Fotogalerie

Čínská investiční skupina CITIC Europe, která je většinovým vlastníkem Pivovarů Lobkowicz Group, podala trestní oznámení na bývalého šéfa pivovarů Zdeňka Radila. Viní ho z podvodů, kterých se měl dopustit při řízení firmy. Policie po něm vyhlásila pátrání. Informoval o tom server Forbes.cz. Radil je v současnosti zřejmě v Gruzii.

"Zdeněk Radil se podle našeho názoru dopustil při řízení skupiny Lobkowicz Group porušení řady zákonů ČR. Proto na něj skupina podala několik trestních oznámení," řekl serveru člen dozorčí rady CITIC Europe Jaroslav Tvrdík.

Podle Forbesu se měl Radil při řízení pivovaru dopustit několika podvodů. K těm největším patří falšování hospodářských výsledků firmy, utajování několika závazků nebo padělání podpisů ostatních jednatelů. Trestní oznámení měli vedle CITIC Europe podat také bývalí majitelé pivovarů Martin Burda a Grzegorz Hóta.

Pivovary Lobkowicz Group ovládla v roce 2015 skupina Lapasan, která byla většinově vlastněná čínskou společností CEFC. Ta loni kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů a následně jí převzala investiční společnost CITIC Group. Zároveň převzala i 77,78 procenta podílu ve firmě Lapasan, tedy vlastníka pivovarů.

Pivovary Lobkowicz Group v předchozích letech několikrát skončila ve ztrátě. V roce 2016 to bylo 140 milionů korun, o rok později 106 milionů korun. Předloni se společnost dostala ze ztráty a vykázala zisk 81,3 milionu korun. Loňské hospodářské výsledky zatím společnost neoznámila. Skupinu tvoří pivovary v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.