Rybníkářství Pohořelice nabízí pro obchodní síť kapry od 77 do 84 korun. Tedy za zhruba stejnou cenu jako v loňském roce. V podnikové prodejně jsou k mání také amuři nebo tolstolobici, které zájemci nakoupí od 55 do 95 korun. „Cena se odvíjí od objednaného množství ryb. Také záleží na velikosti a kvalitě. Ryby jsou tentokrát menší, protože letošní rok byl pro nás méně příznivý. Hlavně kvůli většímu suchu, kdy v rybnících ubylo vody,“ uvedl ředitel rybníkářství Roman Osička.

Při tradičním výlovu rybníka Vrkoč, který se uskutečnil koncem října, pohořeličtí rybáři vylovili odhadem dvě stě tun ryb. Kromě sucha je přitom v posledních letech trápí i kormoráni. Před pěti lety například zdecimovali Zámecký rybník v Jaroslavicích na Znojemsku.

Stolování ve vile Stiassni. Ilustrační foto.
Návrat do první republiky. Ukážou, jak vypadaly Vánoce ve vile u rodiny Stiassni

Konečná cena ryb, které několik dnů před Vánocemi nabízejí prodejci na obvyklých místech, pak záleží ještě na marži. V Brně se podle rybníkářů dají očekávat ceny od devadesáti do sto korun za kilogram živého kapra. Většina prodejců jej navíc za příplatek usmrtí, případně naporcuje.

Najdou se však i lidé, kteří si místo kapra dají jinou rybu. „Okouna pro rodinu si raději vyberu přímo v prodejně,“ svěřil se třeba Jiří Nováček.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně.
Vánoční trhy? Skvělá atmosféra, náměstí ale hyzdí odpadky, míní lidé

Brňané také mají možnost objednat si kapra už teď a přijet si pro něj těsně před vánočními svátky. Službu FishDrive nabízí firma Ocean48. Rybu je však nutné zarezervovat do 9. prosince. „Zákazníci si pak pro ni dvaadvacátého a třiadvacátého prosince přijedou na stanoviště před fotbalovým stadionem za Lužánkami, kde si ji zabalenou vyzvednou. Nemusí ani vystoupit z auta,“ uvedl spolumajitel rodinné firmy Martin Baráček.

Komu nevadí stát v centru Brna ve frontě u kádí s živými rybami, koupí šupináče už od 17. prosince v České ulici. „Na dalších místech se budou kapři prodávat od dvacátého do třiadvacátého prosince,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně.
VIDEO: Méně barevně ozdobená než loni. Vánoční jedle na náměstí Svobody už září

Proti zabíjení ryb hodlají protestovat ochránci zvířat. Pochod za kapry pořádaný brněnským Kolektivem pro zvířata vyjde z náměstí Svobody ve čtvrtek 12. prosince v šest hodin večer hodin. Aktivisté tak chtějí dát najevo nesouhlas s „masakry“, které se podle nich každý rok o svátcích klidu odehrávají.