Očekávané události 6. prosince 2019

6. prosince 2019 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z událostí, které očekáváme v pátek 6. prosince, kdy si připomínáme tureckého biskupa sv. Mikuláše.

Mši svatou za členy humanitární a mírové organizace Na vlastních nohou Stonožka a za všechny, kteří svou obětavostí a laskavostí pomáhají dělat svět lepším, bude dnes od 11 hodin v pražské katedrále sloužit kardinál Dominik Duka. Zúčastní sejí i zástupci armády v čele s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou. Hnutí založila v roce 1990 Češka Běla Jensen, která žije v Norsku a v zahraničí spolupracuje s armádou. Mši svatou bude přenášet TV Noe.

U příležitosti slavnosti svatého Mikuláše se v českobudějovické katedrále uskuteční  mše svatá, které bude předsedat biskup Vlastimil Kročil.

Poslanci by na své chůzi dnes mohli zahájit debatu o zavedení klouzavého mandátu a o zrušení budoucí povinné maturity z matematiky. Úvodní kolo by se mohlo týkat také zákazu množíren zvířat a pokutování takzvané dvojí kvality potravin.

Česká společnost ornitologická a Českomoravská myslivecká jednota ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi předají petici za zdravé zemědělství s názvem Vraťme život do krajiny. Podepsalo ji více než 55 tisíc lidí.

Soud by měl rozhodnout ve sporu o zaplacení dluhů, které zbyly po organizačním výboru libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování.

Na Mladoboleslavsku dojde k experimentu vědců z Fakulty elektronické ČVUT. Tým docenta Zdeňka Huráka z katedry řídicí techniky bude zkoumat, co se stane, když se na dálnici vytvoří kolona z osmi a více aut, jejichž řidiči mají zapnutý tzv. adaptivní tempomat. A jak přibývající počet vozidel s touto technologií ovlivní plynulost silničního provozu.

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku zahájí výstavbu nového Cyrilometodějského centra Slováckého muzea před Památníkem Velké Moravy. Jde o největší investiční akci muzea v jeho historii. Vznikne nové archeologické pracoviště, archeologické depozitáře, odborná knihovna, nová haptická expozice a multimediální expozice Cyrilometodějská stezka s edukačním sálem.

Obec spisovatelů vyhlásí vítěze nejlepší humoristické knihy a předají Ceny Miloslava Švandrlíka.

Nezávislá porota udělí Cenu Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarné umělce do 35 let. K předání ceny dojde poprvé mimo Prahu a Brno, a to v Olomouci.  

A nové hudební nástroje za 70 milionů korun během večerního koncertu představí Janáčkova akademie múzických umění v Brně.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony