Na jihovýchodním pobřeží Austrálie vypukly obrovské požáry. Bojují s nimi více než dva tisíce hasičů

U australského Sydney se spojily tři velké požáry, které už spálily plochu o velikosti asi 316 tisíc hektarů – to je rozloha celého Libereckého kraje. A není to jediný požár, který teď australský stát Nový Jižní Wales trápí. Hoří jich tam teď asi stovka a požáry navíc sužují už týdny nejen Nový Jižní Wales, ale i další australské státy.

Sydney Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Novém Jižním Walesu podle australské televize ABC uvedli, že za celou letošní sezonu oheň poničil asi 250 domů a víc než dva tisíce hospodářských stavení. Megapožár, se kterým se teď potýká Sydney, zatím zničil 10 domů. Rozsah škod ale bude možné vyhodnotit až ve chvíli, kdy požáry ustanou.

Více než dva tisíce hasičů teď bojují s požáry v Novém Jižním Walesu. Skoro polovina z nich je mimo jakoukoli kontrolu. Na některých místech museli hasiči před plameny dokonce ustupovat – například v Orangeville u Sydney je oheň téměř obklíčil. Jinde ale naopak zabránili větším škodám a lidé je za to často chválí na sociálních sítích.

Vyhlídky do příštích dnů nejsou příliš pozitivní. V pátek se má situace naopak ještě zhoršovat. Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová proto varovala, aby lidé byli obezřetní. V oblasti je totiž horko a očekává se také silný vítr. V části státu proto platí úplný zákaz rozdělávání ohně.

Austrálie bojuje s lesními požáry. Dva státy vyhlásily stav nouze a nařídily evakuaci

Číst článek

Horko a sucho

V regionu bylo v poslední době sucho, a právě i kvůli tomu se plameny šíří tak rychle. Půda tam není pevná, což komplikuje práci hasičům. S tím proto přijeli pomoct australským hasičům odborníci ze zahraničí. Už v pátek ráno se s prostředím seznamují specialisté z Kanady a v sobotu se rozmístí do terénu. V pátek navíc do Austrálie dorazí 21 odborníků na boj s požáry ze Spojených států.

Požár je zatím od Sydney vzdálený přes 70 kilometrů. To znamená, že samotný oheň pro místní obyvatele nepředstavuje nebezpečí. Australské ale úřady varují, že žhavé uhlíky z rozsáhlého lesního požáru můžou odletět až kilometry daleko a působit škody jinde.

Problémem pro australské hlavní město je spíš zhoršená kvalita vzduchu. Tento týden se totiž dostala na nebezpečnou úroveň – dnešní titulní strana deníku Sydney Morning Herald proto hlásala, že Sydney se dusí. Město se podle BBC dostalo na 19. místo na seznamu měst s nejhorším ovzduším – překonalo tak i Šanghaj nebo Bombaj.

Nemocnice v oblasti Sydney v posledních týdnech přijímaly nejméně o 10 procent pacientů víc, než je obvyklé. Lidé dostali varování, aby zůstávali v budovách, ale někde už se kouř dostává i dovnitř.

Požáry v Austrálii si vyžádaly tři oběti a 35 raněných, stovky lidí musely být evakuovány

Číst článek

Letošní sezona požárů v Austrálii začala dřív a je mnohem intenzivnější, než je obvyklé. Australský meteorologický úřad vedra a sucho přisuzuje klimatickým změnám – minulý týden oznámil, že Nový Jižní Wales má za sebou nejsušší jaro, jaké kdy bylo zaznamenáno, a léto nebude lepší.

Kritika vlády

Australská vláda je kritizována za to, že nedělá dost proti klimatickým změnám. V Canbeře proto tento týden protestovaly stovky farmářů a obyvatel z oblastí, které byly požáry zasaženy. Jedna žena třeba před parlament přinesla trosky, které zůstaly z jejího domova a z jeho spálení obvinila premiéra Scotta Morrisona.

Premiér ale zodpovědnost vlády za celou situaci odmítá. Na nedostatky v australské klimatické politice ale nedávno upozornila i OSN. Zařadila ji mezi sedm zemí skupiny G20, které by měly dělat víc. Austrálie podle Spojených národů neplní své závazky na snížení emisí oxidu uhličitého, které vyplývají z Pařížské klimatické dohody.

Ondřej Klapal, tef Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme