Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Začalo to v Anterselvě. Bez přívalu dat si už teď biatlon těžko představit

On-line výsledky. Rychlosti střelby, běhu a další statistické údaje. Bez toho by si řada novinářů nebo fanoušků ani neuměla představit sledování biatlonových závodů. Datacentrum – výsledkové srdce, které bije už mnoho dekád. Přímý přenos mužské štafety na Světovém poháru v Östersundu sledujte v sobotu od 17:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová na SP v Östersundu
zdroj: PR autor: Český biatlon

"Společně se živým přenosem zprostředkovat jednoduše dosažitelný a komplexní pohled na průběh každého závodu," tak charakterizuje hlavní motto své společnosti Siwidata, která datacentrum vyvinula, Christian Winkler.

"Společnost založil můj otec a já jsem v ní ředitel junior. Ve firmě vlastním 90 procent právě s mými rodiči a máme 10 zaměstnanců," přiblížil Winkler, jehož rodina provází biatlon už 35 let.

Vyrůstal v Meranu a do hlavního italského biatlonového areálu to neměl věru daleko. "Jako dítě jsem nechával své kamarády běhat kolem domu, měřil jsem jim čas a odhadoval výsledky. Měl jsem štěstí. Ještě v 80. letech, ještě když jsem byl školák, začali moji rodiče s měřením času a výsledků v Anterselvě," vzpomínal Winkler.

Je nám líto, video expirovalo.
Neznámí biatlonoví hrdinové: Christian Winkler

Biatlon byl dlouho spíše malým sportem a systém fungoval dlouho jen při závodech v Anterselvě. "Tehdy ještě nebyly velké televizní přenosy, ale postupně jsme se vyvíjeli. Naše společnost i biatlon rostly společně. To bylo rozhodující pro úspěch jak biatlonu, tak můj a mé firmy," podtrhl Winkler.

V dějišti každého Světového poháru existuje místnost, kde se všechna data soustřeďují a odkud putují po internetu do celého světa. Jádro týmu není velké, tvoří ho šest lidí.

"Jeden je u časomíry, další řeší výsledky, máme tu kolegu, který vytváří televizní grafiku, další obsluhuje výsledkovou tabuli, jiný fotofiniš a máme i člověka venku na stadionu, který operativně řeší, cokoli je potřeba," popsal do detailu Winkler.

Nejen funkčnost, ale také variabilita. Systém cílí na široké publikum. "I v datacentru máme nabídku nejrůznějších záložek a každý si může navolit, co ho právě nejvíc zajímá," dodal Winkler.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články