Ondřej Němec
6. prosince 2019 • 04:50

Joshuu čeká odveta proti Ruizovi. Pomáhá mu čtení, koho má za vzor?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Restart, nebo konec. Jiná cesta pro boxerskou hvězdu Anthonyho Joshuu v současnosti neexistuje. Jeho sobotní souboj s Američanem s mexickými kořeny Andym Ruizem bude pro další kariéru populárního Brita rozhodující. Právě on přitom v posledních letech světový box rozzářil jako málokdo před ním. Jeho bitva s dlouholetým vladařem ringu Vladimirem Kličkem dala všem připomenout nejlepší duely historie. Joshua tím usedl na trůn krále těžké váhy, z něhož ho v červnu překvapivě svrhl podsaditý bijec Andy Ruiz Jr. Odveta ukáže, zda příběh populárního ranaře bude pokračovat.



Začal stoupat jako superhvězda, teď je některými označován za kometu. Sám Anthony Joshua rozhodne o tom, jaká je skutečnost.

Kariéra devětadvacetiletého rodáka z Watfordu začala nabírat na obrátkách opravdu rychle. Poprvé nadchl Velkou Británii, když na olympiádě v Londýně vybojoval zlatou medaili. Našlo se však i mnoho kritiků, kteří výkon zpochybňovali a tvrdili, že mu jako domácímu šli rozhodčí na ruku. Pak zahájil profesionální kariéru, v níž před ním soupeři padali jako kostky domina.

„Neuvěřitelný talent, nepřemožitelný stroj na knokauty!“ glorifikovaly jej brzy novinové titulky.

S boxem přitom začal relativně pozdě, až v 18 letech. Do té doby byl nadějným fotbalistou a běžcem, 100 metrů dokázal uběhnout za 11 vteřin! Nicméně právě v amatérském boxu začal brzy sklízet nejvíc úspěchů. Pro box v těžké váze má skvělé tělesné parametry: výška 198 cm, rozpětí paží 211 cm, váha kolem 112 kil, mimořádná muskulatura.

Kdo by ale hodnotil jeho kvality na základě posledního duelu s Andym Ruizem Jr., právem by se divil, že se dostal tak vysoko v hierarchii těžké váhy světového boxu. To prostě nebyl Joshua, jak ho známe. Byl nesoustředěný a jako by boxoval na půl plynu. Jeho hlavními přednostmi přitom vždy byly rychlost, přesnost a oko dravce. Prakticky nikdy neboxuje ledabyle. Údery promýšlí. Najde si nekryté místo a tam zasáhne.

Možná k tomu napomohl úspěšný předchůdce Lennox Lewis, když mu poradil, aby hrál často šachy, že se tím naučí předvídat chování soupeře. Učenlivý Joshua má za to, že boxerské schopnosti zlepšuje například i čtení, což je jeden z jeho koníčků.

Další věcí, která udělala z Joshuy významnou sportovní hvězdu, je vstřícný přístup k fanouškům. Rád s nimi komunikuje a nikdy neodmítne prosbu o autogram nebo selfie. Navíc se pokaždé, když vstoupí do ringu, pokloní divákům na všechny čtyři strany. To samé udělá po konci utkání. Má publikum rád a publikum má rádo jeho.

Anthony Joshua a Andy Ruiz jr. před odvetou
Anthony Joshua a Andy Ruiz jr. před odvetou

„Když vstoupí do místnosti, víte, že přišla osobnost, aniž by promluvil. Opravdu veliké charisma,“ řekl jeden z českých promotérů po setkání s Joshuou. Sám sesazený šampion se prý ale vůbec vážně nebere. Rád žertuje i na svůj účet a směje se nakažlivým smíchem. A nepotrpí si na velké řeči. Když se ho časopis Men’s Health zeptal, kdo je jeho hrdinou, odpověděl: „To je snadné. Moje máma. Je mojí největší podporovatelkou a já jí vděčím za to, jaký jsem.“

S maminkou Yetou má Joshua opravdu mimořádný vztah, ještě před pár roky s ní dokonce bydlel ve společném bytě na předměstí Londýna. Zatímco šampionův tatínek Robert chodí skoro na každý zápas a hrdě syna po souboji osušuje ručníkem, maminka viděla naživo duely jen dva. „Nikdo nechce vidět svého syna v boji. Je to pro mě příliš emocionální,“ přiznala.

Ač se britský bijec jeví jako vzorný syn, nebylo tomu tak vždy. V osmnácti letech se ocitl na dva týdny v cele kvůli „rvačkám a dalším hloupostem“, jak uvedl pro list The Guardian. Ve dvaadvaceti byl pak za dealerství konopí odsouzen ke stu hodin veřejných prací a musel chodit do komunity proti drogám.

„Když jste ve vazbě a máte tu čest s idioty uvnitř vězení, všechno vám dojde. Byl to zlom. Rozhodl jsem tehdy, že budu veškerou energii věnovat boxu.“ A skutečně, Joshua je známý jako veliký dříč. Tvrdá práce mu navíc nikdy nebyla cizí, po škole dokonce dělal zedničinu. „Aktivní a celkem dobře placená práce. Bavilo mě to. Pracoval jsem venku a to mám rád,“ zhodnotil svůj první džob.

Pomáhá mu i vzhled filmové hvězdy

Populární „mamánek“ mimo ring zatím nejvíce překvapil, když po ukořistění prvního světového titulu IBF na sociálních sítích uvedl: „Když se teď vše trochu uklidnilo, nastal čas k posezení a oddychu s rodinou a mým malým šampionem JJ.“

Odtajnil tím, že je otcem už půlročního syna. Média přitom do té doby dlouho usilovně pátrala po tom, kdo je partnerkou boxerské hvězdy. Padala jména různých modelek a hereček. Matkou Joshuova syna je ale krásná instruktorka pole dance Nicole Osbourneová. Ringový dravec jí pořídil byt za půl milionu liber (cca 17 milionů korun).

Dalším atributem, který pomáhá v popularitě, je vzhled filmové hvězdy. „Jednou dokonce během mého vážení dvě ženy omdlely. Je to šílené!“ komentoval novodobý idol zážitek, kdy polonahý vstupoval na váhu před skandujícím davem. Nicméně obří popularitu se snaží příliš neprožívat.

„Nemám ze sebe nějak zvláštní pocit. Nemyslím si, že si zasluhuji větší pozornost nebo obdiv než kdokoliv jiný. Nechci být boxerem, který je odpojen od veřejnosti,“ řekl přesvědčivě Joshua. „Nechci, aby si lidé mysleli, že jsem dobrý sportovec, ale mimo jejich dosah. Chci být lidovým šampionem!“ použil výraz, jímž byl označován Muhammad Ali .

Právě největšího z největších považuje Joshua za velký vzor. A má-li někdo v současnosti na to být Aliho důstojným následovníkem, je to právě britský hrdina. Alespoň se to tak donedávna zdálo. Až odveta s Ruizem, která přijde na pořad v sobotu 7. prosince, rozhodne, zda tomu tak skutečně je.

Joshua dobře ví, že i nezapomenutelný Ali zažil několik proher, zpětně byl za ně ale rád. „Jsem vděčný za všechna svá vítězství, ale obzvlášť vděčný jsem za své prohry, protože mě nutily pracovat na sobě ještě tvrději,“ prohlásil legendární boxer, od jehož smrti nedávno uplynuly tři roky.

Již zmiňovaný předchůdce Lewis mu před odvetou radil, aby změnil trenéra. Zkušený boxerský veterán ví, o čem mluví, sám kdysi kouče změnil. Od té doby stoupal úplně jiným tempem a do sportovního důchodu odcházel z absolutního vrcholu poté, co sejmul Mikea Tysona i Vitalije Klička .

Joshua ale personální změny odmítá. Dokonce Lewise označil za klauna, kterého nerespektuje, čímž rozhořčil mnoho boxerských fanoušků, shazovat legendy, to se nedělá. Sobotní bitva ukáže, jestli se Joshua bude mít nadále šanci jednou zařadit mezi nejvýznamnější šampiony historie, nebo znovu padne, a tím nejspíš i pomalu upadne do zapomnění. Fatální bitva se blíží.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud