Americká korporace Pantone, jejíž jméno je neoddělitelně spjato se světem barev, vyhlásila svou barvu pro příští rok.

Překvapení se nekoná, anebo vlastně ano – barvou roku 2020 bude „Classic Blue“, tedy tradiční a zdánlivě obyčejná modrá, která nás obklopuje všude, kam se podíváte.

Její konejšivý odstín má odrážet náš vstup do nové dekády, myslí si Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute. „Doufáme ve stabilnější společnost, ale zároveň cítíme, že na mnoha místech ve světě ztrácejí lidé půdu pod nohama,“ říká ve firemním prohlášení.

„Pantone 19—4052 Classic Blue je spolehlivým odstínem vyjadřujícím důvěru a jistotu a pocity ochrany. Přesně po nich na prahu nového desetiletí toužíme.“

Stejně tak ale jeden z nejtradičnějších odstínů ponouká k myšlenkám na cestování. A proto jsme pro vás vybrali hned 10 destinací, kam můžete za odstínem roku 2020 vyrazit.

Džódhpur, Indie

Indické „Modré město“, kde tato barva původně označovala domy, kde žili bráhmani, ale postupně se rozšířila na další obydlí a stavby.

Foto Phil Robinson

Santorini, Řecko

Classic Blue ve své nejryzejší formě. Oblíbený řecký ostrov v Egejském moři působí jako olejomalba, od které nelze odvrátit zrak.

Foto Mark Adriane

Velká modrá díra, Belize

Neromantický název ukrývá dechberoucí zatopený závrt u pobřeží středoamerického Belize. Podstatu barvy roku 2020 vystihuje zcela a úplně – jeho tajnosnubné hlubiny jsou příslibem možností, které nadcházející dekáda nabídne.

Foto Aquatica Submarines

Chefchaouen, Maroko

Kdyby v Pantonu pro svou barvu roku vybrali rovnou i hlavní město, musela by jím být „Modrá perla Maroka“.

Porto, Portugalsko

Pocházejí sice ze španělské Sevilly, ale dnes jsou charakteristickým znakem portugalského přístavu. O čem je řeč? O kachlíčkách! Půvabné azulejos zdobí například halu nádraží São Bento.

Salar de Uyuni, Bolívie

Největší solná pláň světa, u které ani ty nejpovedenější fotografie nedokážou zachytit neskutečný kontrast mezi porcelánově bílým povrchem a blankytně modrým nebem.

Foto Alan Hurt ml.

Maledivy

Nebo spíš „malé divy“? Ve dne či v noci nabízejí ostrovy jihozápadně od indického pobřeží přesně ty odstíny, které s Classic Blue souznějí.

Foto Shifaaz Shamoon

Modrá díra Nanda, Vanuatu

Další díra na našem seznamu, do které se ale můžete ponořit zcela bez obav. Najdete tu jeden z nejmodřejších vodních koutů na světě, kam doporučujeme vyrazit hned za úsvitu.

Foto Shutterstock

Kráterové jezero, Oregon

Jezero na západním pobřeží USA si s hloubkou 594 metrů drží titul nejhlubšího amerického jezera a zároveň nabízí tu nejryzejší Classic Blue na celé zeměkouli.

Foto Kyle Johnson

Jezero Louise, Alberta

Kanadské ledovcové jezero nabízí modrou nádheru po celý rok, ale nejvíce vynikne v zimě, když na své zamrzlé hladině přivítá bruslaře – v Kanadě samozřejmě s nepostradatelnou hokejkou.