Recenze: Manželské etudy: Nová generace. Obyčejný příběh obyčejných lidí v neobyčejném podání

Hana Třeštíková, dcera známé a oblíbené české dokumentaristky Heleny Třeštíkové se rozhodla jít v matčiných stopách a pustila se do natáčení časoměrného dokumentu. Ten mapuje život a osudy mladého manželského páru, který si žije své malé soukromé větší či menší dramata. Jak se jejich vztahy změnily za dobu sedmi let, kdy mají dvě děti a velký dům s hypotékou na krku? Je zajímavé sledovat, že problémy mají prostě všichni z nás.

Společně, i když každý zvlášť

Filmový dokument sledující osud mladé dvojice zcela otevřeně mapuje jejich problémy, radosti i starosti, názory na výchovu, strach o finance. Zkrátka všechny podobné aspekty, které běžně řeší každý z nás. Škoda jen, že i když má jít o dokument o dvojici, kterou tvoří mladý manželský pár Jakub a Mirka, na kameře se často objevují každý zvlášť a každý z nich tak líčí stejný příběh po svém, aniž by měli prostor k tomu, navzájem na své názory reagovat. To v dokumentu, který je jinak velmi zajímavý a dobře se na něj dívá, prostě chybí.

Hlavně, ať jim to vyjde

Když sledujete příběhy této mladé dvojice, říkáte si, že mají problémy jako všichni ostatní a v některých pasážích si zase říkáte, že si toho na sebe vzali až příliš. Přesto jsem měla pocit, že jim přeji jen to, ať jim to nakonec vyjde. Mladý Jakub je dost ambiciózní, ovšem v duši pořád tak trošku dítě a snílek. Jeho žena Mirka naopak díky mateřství o dost výrazněji za ty roky dospěla a oproti svému muži se mentálně rozhodně více posunula.

Možná o trošku více zajímavostí chybí k dokonalosti

Manželské etudy: Nová generace určitě stojí za zhlédnutí, ale pozornému diváku neunikne, že i když jde o dokumentární film, chybí v něm cosi, co by jej dělalo ještě zajímavějším. Těžko říct, proč tvůrci nezkusili sehnat ještě více materiálu, který by dal filmu o něco větší grády. Celkově dokument totiž působí jen jako jakési dlouhé vyprávění, což je obrovská škoda. Jinak ale nutno dodat, že Hana Třeštíková je stejně nadaná jako její maminka a za svůj počin se nemusí vůbec stydět.

Mladému páru přejeme hlavně hodně štěstí a lásky.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu