Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Evropská liga basketbalistek v Ostravě. Na Tatran dorazí soupeřky z Ruska i Slovenska

Basketbalistka SBŠ Ostrava Anna Pavlicová (v zeleném) při utkání RENOMIA ŽBL proti Slavii Praha. V pozadí Eliška Mircová (číslo 14) a Kamila Hošková (číslo 3). foto: Lidovky.cz

OSTRAVA - Historický víkend čeká basketbalistky SBŠ Ostrava. Na domácí palubovce haly Tatran totiž uspořádají jeden z turnajů prestižní Evropské ligy EWBL. Během pátku a soboty se v Ostravě představí kromě domácího celku také slovenský tým Young Angels Košice a ruské duo Dynamo Novosibirsk s Rostovem na Donu. Mladý ostravský tým navíc nebude bez šance.
  10:33

Celku SBŠ se zatím v lize tolik nedaří, přesto drží pozici pro play off. O to lepší výkony, ale podává v evropských pohárech, zejména v EWBL. Svěřenkyně trenéra Kamila Havrlanta mají za sebou v této soutěži říjnový turnaj na palubovce Košic, kde ze tří zápasů dokázaly dvakrát zvítězit. Na úvod sice podlehly běloruskému Tsmoki Minsk, za porážku 52:67 s účastníkem EuroCupu se ale nemusí vůbec stydět. I proto že následně Ostravanky přehrály domácí Košice (64:60) a poté i kazašskou Astanu (70:58).

Turnaj začne v pátek v 18 hodin zápasem Košic s Rostovem, Ostrava se představí proti Novosibirsku ve 20:15. V sobotu vyzve Novosibirsk Košice o půl jedné, ve 14:45 už budou na palubovce znovu domácí hráčky v souboji proti Rostovu.

„Chtěl bych poděkovat Skupině ČEZ za to, že díky její podpoře můžeme rozšířit naši účast v evropských soutěžích. Máme nejvíce mladých hráček ze všech basketbalových klubů v republice a chceme, aby talentované hráčky zůstávaly v regionu a neodcházely hrát evropské soutěže do jiných měst,“ říká k turnaji trenér a zároveň předseda ostravského klubu Kamil Havrlant.

Novosibirsk je favoritem turnaje, když ruský celek zatím zvládl všechny tři své zápasy v EWBL a je lídrem tabulky skupiny B. Ostrava se dělí s Rostovem o třetí příčku s bilancí dvou výher a jedné prohry, a právě tyto celky se chtějí poprat o postup do další fáze. Košice jsou páté s jednou výhrou a dvěma porážkami.

Střeleckou hvězdou dosavadního průběhu sezóny je americká střelkyně Sara Dickey, která je lídrem týmu jak v RENOMIA ŽBL, tak v EWBL, kde dává průměrně čtrnáct bodů na zápas. Prosazuje se však i několik mladých Češek, které získávají v ostravském dresu cenné zkušenosti.

„Jsme rádi, že můžeme hostit týmy z jiných zemí a těšíme se na tento turnaj. Bude to jiné, než v lize a podle toho se i připravujeme. Doufáme, že se nám podaří zvítězit a ukořistit tak další dvě výhry, jelikož nás láká představa hrát v Novosibirsku,“ zve fanoušky jedenadvacetiletá pivotka Ostravy Anna Pavlicová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!