Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čaputová má nový plot za 70 tisíc korun. Proč zpřísňují ochranu prezidentky z řadovky?

Autor: Darina Jíchová - 
6. prosince 2019
11:15

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46) na rozdíl od jiných hlav státu po inauguraci nepřesídlila ze svého domova do prezidentského paláce, ale nadále žije ve svém domě v Pezinku. S touto „komplikací“ se museli vyrovnat především její bodyguardi. Její „řadovka“ je pod nepřetržitým dohledem ochranky, nově prezidentce na zahradě vyrostl neestetický, dva a půl metru vysoký plot za více než 71 tisíc korun. Čaputová se s tím ale musí smířit, jde o bezpečnostní opatření, napsal list Nový čas.

O bezpečí prezidentky se stará slovenský Úřad pro ochranu ústavních činitelů, rozhodnutí Čaputové zůstat v Pezinku je trochu vyvedlo z míry a museli přijít s alternativou její ochrany. Dům sledují 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ať je Čaputová doma nebo ne. Přední strana domku zatím zůstává nezměněná, vzadu na zahradě ale vyrostla nevzhledná konstrukce.

„Objednávka byla realizovaná kanceláří prezidenta na základě požadavku Úřadu pro ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí MV SR. Na další otázky jako, proč Úřad tento požadavek vznesl, odpoví zřejmě tiskové oddělení ministerstva vnitra,“ uvedl mluvčí Čaputové Martin Strižinec. K čemu přesně přístavba slouží, neřekl.

Čaputová v ohrožení

Není to poprvé, co musela ochranka Čaputové zpozornět. V září pacientka z psychiatrické léčebny nahlásila bombu v prezidentčině domě, v říjnu žena z Česka přes sociální sítě podněcovala k vraždě slovenské lídryně, případ řešili i čeští policisté. Ministerstvo vnitra nicméně nové bezprostřední opatření a důvod k jeho stavbě nechce moc komentovat.

Podle bývalého ředitele Úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraje Zábojníka je zmíněný plot hlavně vizuální clonou. „Je pravděpodobné, že kolemjdoucí prezidentce koukali přes plot, ochranka tomu musela nějak zamezit. Má to ale i jiný rozměr: zvýšení plotu, ačkoliv jeho materiál není neprůstřelný, může být optickou překážkou pro případného ostřelovače,“ vysvětlil Zábojník s tím, že jde sice o neestetické, ale za to efektivní řešení.

Kam s ní?

Čaputová připustila, že by se z Pezinku mohla přestěhovat, problémem je však to, že prezidentská vila v Bratislavě je neobyvatelná. Prezidentská kancelář už léta řeší, co s ní udělá. Čaputová o možnostech svého bydlení jednala s ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem, závěry jejich jednání nejsou ještě známé. Oficiálním sídlem slovenských prezidentů, kde přijímají všechny zahraniční návštěvy, je Grasalkovičův palác.

Zobrazit celou diskusi