fb pixel Jaká je nejoblíbenější francouzská tradice? Generální stávka! Protesty proti Macronově důchodové reformě ochromí celou zemi – G.cz
Vyhledávání

Jaká je nejoblíbenější francouzská tradice? Generální stávka! Protesty proti Macronově důchodové reformě ochromí celou zemi

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Francie má mnoho krásných tradic. Víno, hudbu a neustálé generální stávky. Zatímco v Čechách si párkrát do roka pokojně zademonstrujeme, ve Francii na to jdou mnohem radikálněji. Dnešní generální stávka zřejmě způsobí dopravní kolaps celé země…

Arian Ebrahimi
Arian Ebrahimi 5.12.2019, 13:53

Hoří má panenko, moje auto

Francie, to je země galského kohouta, jaderná velmoc, ale také krajina, která se několikrát ročně propadne do naprostého chaosu. Důvodem jsou četné demonstrace a stávky, jejichž organizování je takovou místní tradicí. I sebemenší nepopulární politické gesto může vyvolat masové protesty, které na několik okamžiků ochromí celou zemi a mnohdy demonstrující nakonec sáhnou po násilí. Asi každý z nás někdy viděl nechvalně proslulé fotky ohořelých aut, zapálených tou horlivější částí protestujících. A již dneska se mohou podobně záběry opakovat.

V celé Francii vyhlásily místní odbory generální stávku v reakci na nepopulární důchodovou reformu, kterou se snaží prosadit vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Nová reforma by tak měla sjednotit roztříštěný důchodový systém, který v zemi momentálně funguje. Unifikace, kterou chce Macron prosadit do konce svého volebního období v roce 2022, a která by měla začít platit od roku 2025, ale povede k tomu, že některým zaměstnancům se odchod do důchodu o několik let posune. Z tohoto důvodu má dnes dojít k téměř 245 protestním akcím napříč celou zemí, z nichž nejdůležitější bude právě zmíněná generální stávka.

A její důsledky mohou být pro Francii doslova devastující – stávka je totiž časově neomezená a zapojí se do ní mimo jiné pařížská hromadná doprava, železnice, kamionová doprava a dokonce i Air France – úřad pro civilní letectví již stihl oznámit, že minimálně 20 % letů bude zrušeno. To ale není všechno, jelikož se do stávky zapojili zaměstnanci škol, hasiči, policisté, nemocnice a dokonce i popeláři. Na 60 % všech škol v zemi tak bude zavřena. Policie mezitím stihla doporučit majitelům pařížských podniků, které se nacházejí poblíž plánovaných protestů, aby raději vůbec neotvírali. Zavřená bude i Eiffelova věž.

Žlutá vesta znamená násilí

A pravděpodobně bude ještě hůř – vzhledem k tomu, že nebude fungovat systém hromadné dopravy ani železnice, očekává se, že Pařížané vezmou město útokem svými automobily, což může celý dopravní kolaps města ještě zhoršit. Tamější deníky občany vyzvaly, aby raději využili kola včetně systému sdílených bicyklů – mimochodem, tento apel zřejmě částečně vyšel, protože byl zaznamenán mírně zvýšený zájem o nákup nového kola. Místní se zároveň obávají zvýšeného násilí a kriminality, za kterou stojí radikální skupina Žluté vesty, která proti politice prezidenta Macrona protestuje již více než rok. Právě členové toho extrémního hnutí se plánují do protestů také zapojit a existuje důvodné riziko, že se pokusí o vyvolání násilí včetně demolování a poškozování cizího majetku.

Francii čeká opravdu náročný advent, takže nám nezbývá nic jiného než místním obyvatelům popřát, co opravdu nejklidnější vánoční čas. Budou to potřebovat.

A tady si přečtěte, jak Jan Hamáček opět uhnul.

Podobné články

Doporučujeme

Další články