Hlavní obsah

Ze sporu Michálka s Kalouskem se stala otevřená válka plná emocí

Novinky, zpe
Praha

Spor šéfa klubu Pirátů Jakuba Michálka a předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska přerostl do osobní roviny. Padají slova o tom, že by měl někdo zahynout, Kalousek se otřel také o Michálkovo rodinné zázemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec za TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Jestliže jedním dechem říká, že TOP 09 by měla zaniknout a já zahynout, aby byla lepší spolupráce, tak o jaké spolupráci mluví, když si přeje, aby TOP 09 zanikla,“ reagoval Kalousek na výrok Michálka o tom, že topka by měla zmizet z politické scény a Kalousek by se měl stáhnout do ústraní.

Kalousek na Michálka vyrukoval také s jeho přítelkyní, pražskou zastupitelkou Michaelou Krausovou. „Ať se pan Michálek stará o sebe, o svoji stranu a své rodinné zázemí,“ řekl Kalousek.

Krausová musela odstoupit z funkce šéfky klubu pražských zastupitelů Pirátské strany kvůli svým schůzkám s manažerem společnosti JCDecaux Tomášem Tenzerem. Ten čelí obžalobě v kauze reklamních poutačů v metru. Vyšlo také najevo, že Krausová Michálkovi poslala e-mail, ve kterém se velmi vulgárně vyjadřovala o své stranické kolegyni. V další uniklé pirátské korespondenci si Michálek ostře vyšlápl na kolegu, který byl s jeho partnerkou ve sporu, ačkoliv nebyla v právu. Způsob Michálkova jednání byl důvodem vnitrostranického hlasování o jeho odvolání z vedení strany, které nakonec ustál.

Michálek stupňuje kritiku: Odejít by měl Kalousek, myslí si to všichni

Domácí

Piráti stojí za Michálkem 

Michálka se naopak na sociálních sítích zastávají jeho straničtí kolegové. „Chápu, že kolegům z TOP 09 se to blbě poslouchá, ale je to prostě fakt. Miroslav Kalousek dnes (a neřeším, jestli právem, nebo neprávem) slouží jako štít Andreje Babiše,“ napsal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase na svém facebookovém profilu připomněl výrok čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který před lety označil Piráty za dědice klasické levice a Bartoše označil za oholeného Karla Marxe, který nosí dredy.

Do sporu Pirátů a TOP 09 se nakonec zapojil i poslanec ODS Martin Kupka. „Já bych čekal kádrování od komunistů, možná od poslanců z hnutí ANO, ale od Pirátů, to bych nečekal,“ řekl novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám