Vraždu bývalého obchodního kolegy si měl naplánovat jeho partner z podnikatelských aktivit. „My se dozvěděli o jím naplánované vraždě v polovině listopadu. Nepochybujeme o tom, že to byl vážně míněný úmysl,“ řekl šéf ostravských kriminalistů Radim Witta. Policisté rozjeli ihned vyšetřování.

„Poptával v kriminálně závadovém prostředí nejméně od půli listopadu osobu, která by tuto vraždu provedla, což se mu povedlo,“ upřesnil Witta.

Alibi hledal v Praze

Když zabijáka našel, vyjel si podnikatel do Prahy, aby měl na dobu zločinu „neprůstřelné alibi“, ale ani to mu nepomohlo. „Moravskoslezská zásahová jednotka si na podezřelého z plánování a tedy přípravy vraždy počkala ve Washingtonově ulici v Praze,“ uvedl kriminalista. Kriminalisté podnikatele zadrželi 18. listopadu, v té době už mělo být po činu.

Video
Video se připravuje ...

Šéf ostravských kriminalistů Radim Witta hovoří o zadržení muže (46), který si měl objednat v podsvětí vraždu společníka. Karel Janeček

Scénář vraždy

Plán akce byl ďábelský: Vrah měl v předem dohodnutou dobu vlézt společníkovi do příbytku a nechat se přistihnout. Jako přistižený zloděj měl pak nepohodlného společníka sprovodit ze světa.

„Co se týká potencionálního vykonavatele vraždy, k tomuto s ohledem na průběh vyšetřování nelze podat žádné bližší informace,“ uvedl Witta. Případný vykonavatel zatím nebyl obviněn.

Zadavatel vraždy zarytě mlčí. „Obviněný s námi nespolupracuje,“ zakončil kriminalista. V případě odsouzení mu hrozí dvacetiletý trest.