Hlavní obsah

Člen Švédské akademie bude bojkotovat předání Nobelovy ceny Handkemu

Člen Švédské akademie Peter Englund bude bojkotovat slavnostní předání Nobelovy ceny za literaturu rakouskému spisovateli Peteru Handkemu, kritizovanému kvůli prosrbským postojům za válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech. Englund v rozhovoru s deníkem Dagens Nyheter řekl, že jeho účast na slavnostech příští týden by byla z jeho strany pokrytectvím. Handke dnes na tiskové konferenci ve Stockholmu odmítl odpovídat na „prázdné otázky” novinářů ohledně svých někdejších postojů s tím, že „nenávidí názory”.

Foto: Profimedia.cz

Peter Handke

Článek

„Nezúčastním se letošního Nobelova týdne. Oslavovat Nobelovu cenu pro Petera Handkeho by bylo z mé strany pokrytectvím,” uvedl historik a spisovatel Englund ve švédském listu. Sedmasedmdesátiletému Handkemu, který žije v Paříži, bude Nobelova cena předána příští úterý ve Stockholmu.

Englund, který byl v letech 2009 až 2015 předsedou Švédské akademie, psal v 90. letech pro švédské deníky o balkánských konfliktech. Na začátku týdne Nobelův výbor Švédské akademie kvůli udělení nejprestižnějšího literárního ocenění Handkemu opustila spisovatelka Gun-Britt Sundströmová. Vyjádřila radost nad tím, že se podílela na udělení Nobelovy ceny za loňský rok polské autorce Olze Tokarczukové, ale vyslovila se proti ocenění rakouského spisovatele za letošní rok.

Letos byly obě poslední Nobelovy ceny za literaturu vyhlášeny najednou, protože loni žádná udělena nebyla kvůli sexuálnímu skandálu ve Švédské akademii. Švédská akademie v říjnu při oznámení jména letošního laureáta označila Handkeho za „dědice Goetheho”, ale jeho prosrbské postoje za balkánských válek vyvolaly vášnivé polemiky.

Nobelovy ceny za literaturu mají Peter Handke a Olga Tokarczuková

Kultura

Spisovatel v pátek na oficiální tiskové konferenci před předáváním Nobelových cen reagoval na novinářské otázky ohledně svého postoje k jugoslávskému konfliktu podrážděně, napsala agentura DPA. „Nepíši s názory. Nikdy jsem neměl žádný názor, nenávidím názory,” řekl na otázku, zda změnil své názory na balkánský konflikt. Mám rád literaturu, nikoli názory, zdůraznil Rakušan a odmítl, že by nyní bylo možné nějaké gesto usmíření nebo dialog. Podle DPA jsou na úterý ve Stockholmu plánovány protesty proti Handkemu.

Nobelista Handke píše o Čechovi Adamcovi, který se upálil

Kultura

Handke v roce 1996, rok po válkách v Bosně a v Chorvatsku, napsal kontroverzní text s názvem Spravedlnost pro Srbsko. V roce 2006 se podle agentury AFP zúčastnil pohřbu bývalého srbského vůdce Slobodana Miloševiče, který čelil procesu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.

Reklama

Výběr článků

Načítám