Nepřecházejte přes silnici s mobilem v ruce, varují obrázky v Opavě

  16:56
Přímo na chodníku se u dvacítky přechodů pro chodce v Opavě objevily zářivě žluté piktogramy s přeškrtnutým mobilním telefonem a sluchátky. Strážníci takto chtějí chodce varovat před přehlédnutím nebezpečné situace na silnici kvůli tomu, že věnují pozornost mobilnímu telefonu či poslechu hudby.

Nové piktogramy mají přispět k větší bezpečnosti dopravy v Opavě. | foto: Magistrát města Opavy

„Cílem je upozornit na nebezpečí, jež hrozí chodcům, kteří mobily a sluchátka používají při pohybu v provozu a nevnímají své okolí,“ vysvětlil ředitel Městské policie Opava Jiří Klein.

Přes hlasitou hudbu lidé neslyší ani sirény záchranky či hasičů, s očima na displeji mobilního telefonu nevidí nic v okolí. Policisté nehody zapříčiněné takovou nepozorností chodců registrují stále častěji.

Nejhorším nešvarem je podle šéfa opavských strážníků takzvaná trojkombinace, tedy sluchátka na uších, která minimalizují sluchové vjemy z okolí, kapuce na hlavě, zužující zorný úhel, a mobilní telefon v ruce, jenž poutá zrak.

Výrazně žluté obrázky varují chodce u přechodů, které opavská městská policie vytipovala z vlastní zkušenosti jako nejrizikovější a nejfrekventovanější, na řadě míst jsou piktogramy oboustranně.

Objevily se například v Kateřinkách na Ratibořské ulici v okolí křížení s ulicemi Partyzánskou a Holasickou či na přechodech přes Olbrichovu ulici v centru města u hotelu Koruna nebo v blízkosti rektorátu Slezské univerzity.

Barva, která byla při tvorbě preventivních reflexních piktogramů použita, je ekologická. Sama by se měla z chodníků vlivem počasí do tří měsíců smýt.

Jak se s mobilem v ruce chováme na chodnících a silnicích

3. října 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor: