Zahrada v zimě může někomu připadat pustá, prázdná a smutná, pro jiného má však nádech klidu a romantiky. Zatímco některé rostliny či stromy odpočívají „zimním spánkem“, jiné jsou plné síly a života a vaši zahradu mohou proměnit v čarokrásné zimní zákoutí. Které keře nebo stromy by pro vás mohly být zajímavé? Máme pro vás několik tipů.

Jehličnany nikdy nezklamou

Konifery neboli jehličnaté stromy jsou obecně skvělé, protože neopadávají a jejich nádherné stálezelené větve rostoucí v úhledných tvarech jsou úžasnou ozdobou zahrad i parků. Jehličnany lze využít do velkých zahrad, kde vyniknou jako solitéry, můžete je však také využít jako součást živých plotů. Oblíbené jsou například túje neboli zeravy, tisy (Taxus) či jedlovce (Tsuga). Krásně vypadá například smrk ztepilý (Picea abies) nebo jedle kavkazská (Abies nordmanniana). Na menších zahradách či na skalkách můžete vysadit zakrslé formy, které budou zahradu zdobit celý rok.

Zajímavá je i kůra a tvar větví

Také listnaté stromy a keře mohou být báječnou ozdobou zahrady i přes opadané listí. Právě naopak. Pokud jsou rostliny holé, lépe vynikne tvar jejich větvoví či barva kůry. Například himálajské břízy se mohou pochlubit barvou kůry od oranžovohnědé (Betula utilis) přes hnědorůžovou (Betula nigra) až po skořicovou (Betula albosinensis). Zajímavou, lesklou kůru nabízí i mahagonově zbarvené slivoně rodů Prunus rufa nebo Prunus serrulata. Naopak jantarově žlutou kůrou vyniká Prunus maackii.

. Orientální vzhled kůry mají platany. Jsou to nádherné rozložité stromy hodící se jako solitéry do velkých zahrad a parků. Pokud máte menší rozlohu zahrady, můžete si vysadit platan východní, který je menšího vzrůstu, a nepotřebuje tedy tolik prostoru.

Mezi velmi oblíbené stálice zimních zahrad patří také javory. Barva jejich kůry se pohybuje od šedé (Acer griseum), přes bílou s purpurovými pruhy (Acer conspicuum) nebo červenobílou (Acer capillipes – javor vlasonohý). U řady javorů navíc přes celou zimu zůstává na stromech barevně zbarvené listí, které září na dálku odstíny od žluté, přes oranžovou, až po temně červenou.

Které rostliny kvetou v zimě?

Není pravda, že je zima období spánku pro všechny rostliny. Jsou stromy a keře, které právě v této době zdobí zahrady svými květy. Patří sem některé druhy kalin (Viburnum), vilínů (Hamamelis) nebo například jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum). Velmi odolné vřesovce (Erica) jsou u nás oblíbené jako výzdoba okenních truhlíků a květináčů pro pestrou variaci svých kvítků.

Kromě stromů či keřů se mohou stát ozdobou vaší zahrady také trvalky, jejichž stonky a listy schované pod sněhovou pokrývkou vytváří na záhonech mnohé zajímavé tvary a formy. Kromě toho vás i v zimě některé květiny mohou obdarovat pestrými květy, jako například bramboříky, čemeřice a později i sněženky, bledule či ocúny.