Lavrov Bezohledná expanze NATO pokračuje a cílem jsme my a Čína!

–kou–

6.12.2019 PrvníZprávy
Rozhodnutí na summitu NATO ohledně rekordního zvýšení aliančního rozpočtu naznačuje, že blok chce dominovat nejen v Evropě, ale také na Blízkévýchodě.
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to řekl novinářům po zasedání Rady ministrů zahraničních věcí OBSE v Bratislavě.


„Bezohledná expanze (NATO) pokračuje, vojenská infrastruktura se rychle posouvá na východ, blízko ruských hranic, dochází k neustálému zvyšování napětí, neustálému obviňování z agresivních záměrů naší země. A to vše na pozadí skutečnosti, že na ukončeném summitu v Londýně byla učiněna rozhodnutí o dalším zvýšení vojenských rozpočtů zemí NATO,“ uvedl Lavrov.

„A to navzdory skutečnosti, že současné rozpočty aliance jsou desetkrát, více než desetkrát vyšší než vojenský rozpočet Ruské federace. Dostupná fakta hovoří úplně o jednoduché a srozumitelné situaci pro všechny – NATO chce ovládnout euroatlantický region, a pokud vezmeme chování NATO v jiných regionech světa, zejména na Blízkém východě, pak také na Blízkém východě,“ poukázal ruský ministr.

Rusko má odpověď na všechny hrozby NATO, Moskva se nezapojí do závodu na zbrojení, ale zajistí jeho bezpečnost, zdůraznil. „Máme odpověď na všechny hrozby, které aliance v tomto světě znásobuje, a Rusko a Čínu přímo označují za cíl těchto hrozeb. Ale víme, jak na tyto hrozby reagovat, abychom nespadli do žádného závodu ve zbrojení, ale aby naše bezpečnost byla nejspolehlivěji zajištěna,“ dodal Lavrov.

Novarepublika.cz