Bruntál: Začíná renovace hrobky rodiny Olbrichů

07.12.2019 18:01

V příštích dnech začne renovace hrobky rodiny bývalého starosty města Wenzela Franze Olbricha. Hrobku, která se nachází na městském hřbitově, město před nedávnem přijalo do svého majetku z iniciativy Olbrichových potomků.

Bruntál: Začíná renovace hrobky rodiny Olbrichů
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Důvodem oprav je nedobrý stav hrobky. Žulový pomník se skládá z několika masivních kusů, které se na mnoha místech po letech pohnuly a nejsou v původních pozicích. Celý pomník je znatelně vychýlen ze svislé osy dozadu. Vstup do hrobky je uzavřen masivní profilovanou krycí deskou na rámu a i zde již jednotlivé spoje nelícují. Totéž platí o ohraničení hrobky rámovými hranoly.

Povrch všech dílů je značně znečištěn letitými usazeninami, žula je místy, zejména na pomníku, povrchově zvětralá.

Pomník, který není na seznamu kulturních památek, bude demontován, práce na jeho obnově pak budou pokračovat do poloviny příštího roku. Náklady na renovaci představují částku 305 tisíc korun včetně DPH.  

Wenzel Franz Olbrich (1846–1930) byl starostou Bruntálu v letech 1901 až 1919. Do dějin města se zapsal jako úspěšný starosta – za dobu výkonu jeho funkce město získalo mimo jiné významnou část infrastruktury a občanské vybavenosti.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…