Hlavní obsah

Tři oříšky pro Popelku: Jak vypadají herci po letech?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

Už to bude téměř půl století od premiéry nejslavnější české vánoční pohádky. Někteří představitelé z Tří oříšků pro Popelku jsou dodnes herecky aktivní. Pravda, na jejich tváři přibyla nějaká ta vráska. Jak vypadají dnes?

Článek

Perla mezi českými pohádkami, Tři oříšky pro Popelku, měla premiéru v roce 1973. Někteří z herců se už dnešních dnů nedožili, jiní se naopak stále objevují plní svěžesti na televizních obrazovkách. Jak se změnili princ, Popelka, nebo její sestra?

Popelka stále hraje

Libuši Šafránkové (66) bylo přesně dvacet let, když ztvárnila jednu ze svých nejslavnějších rolí. Jako půvabnou princeznu jsme ji v následujících letech mohli vidět i v pohádkách Princ a Večernice (1978), Sůl nad zlato (1982) nebo Třetí princ (1982), kde hrála opět po boku svého prince z Popelky, Pavla Trávníčka (69).

Populární herečka se na filmových plátnech objevuje dodnes. I když ne v takové frekvenci jako v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy hrála i v pěti filmech ročně! Naposled mohli diváci Libuši Šafránkovou vidět v rodinné komedie Jak jsme hráli čáru (2014). Příští rok by podle plánů měla mít premiéru pohádka Princ mamánek.

Foto: Profimedia.cz

Herečka je od roku 1976 vdaná za herce Josefa Abrháma (79) a tvoří jeden z nejstabilnějších párů v českém šoubyznysu. Mají spolu syna Josefa (42), který je filmový režisérFoto: Profimedia.cz

Navěky pohádkovým princem

Pro Pavla Trávníčka (69) znamenala pohádka Tři oříšky pro Popelku první větší  filmovou roli. Předtím si zahrál ve studentském filmu, který na akademické půdě zhlédnul i režisér Václav Vorlíček (†88). Pavel ho zaujal natolik, že se ho rozhodl obsadit do jedné z titulních rolí. A stvořil tak našeho nejproslulejšího pohádkové prince.

Pavel Trávníček ztvárnil desítky rolí zejména v televizních filmech. Paradoxem je, že v Popelce byl dabovaný Petrem Svojtkou (†35), později se stal vyhledávaným dabérem, jeho hlasem promlouvá například francouzský herec Alain Delon. Dnes hraje hlavně v divadle, píše a režíruje svoje hry. Jeho první manželkou byla herečka Simona Stašová (64).

Foto: Profimedia.cz

Herec žije se čtvrtou manželkou Monikou Fialkovou (33), se kterou má syna Maxmiliána (2). Má celkem tři syny, každého s jinou ženouFoto: Profimedia.cz

Sestru Doru si zahrála dvakrát

Roli Popelčiny nevlastní a zlé sestry Dory měla herečka Dana Hlaváčová (74) v době, kdy hrála ve slavné pohádce, už dobře nacvičenou. Čtyři roky předtím ztvárnila totiž tutéž roli v černobílé pohádce Popelka (1969). S tím rozdílem, že podruhé si ji zahrála těhotná.

Dana Hlaváčová, která je mladší sestrou slavnější herečky Jany Hlaváčové (81), ve skutečnosti po herecké kariéře nikdy netoužila. Hrát začala proto, že to byla jakási rodinná tradice. Objevila se pak ještě v několika filmech a seriálech, ale byly to spíš menší role.

Foto: Profimedia.cz

Dana Hlaváčová od devadesátých let už téměř nehraje, odstěhovala se z Prahy a věnuje se rodině. Má dceru, herečku Lucii Matouškovou (46), a vnučkuFoto: Profimedia.cz

Herecká hvězda Německa

Postavu krále ztvárnil loni zesnulý Rolf Hoppe (†87), kterému český hlas propůjčil herec Otto Šimánek (†67). Hoppe patřil k nejvýznamnějším hercům bývalé Německé demokratické republiky. Už na základní škole založil ochotnický spolek. Po konzervatoři málem přišel o hlas důsledkem nemoci hlasivek. Za svůj život se objevil ve více než stovce filmů a v osmdesátých letech ztvárnil jednu z titulních rolí Oscarem ověnčeného filmu Mefisto (1981). Se svou manželkou měl dvě dcery, z nichž mladší Christine (51) je taktéž herečkou.

Foto: Profimedia.cz

V době, kdy nemohl mluvit, pracoval jako ošetřovatel zvířat v cirkuse. Herecky byl aktivní do konce životaFoto: Profimedia.cz

Z herectví do politiky

Princova kumpána Kamila hrál Vítězslav Jandák (72). Objevil se v celé řadě dalších českých filmů, Metráček (1971), Copak je to za vojáka… (1987), Tankový prapor (1999), a v dalších pohádkách, například Floriánkovo štěstí (1977). V novém tisíciletí hrál už o poznání méně, neboť se zapojil do politiky. Mezi lety 2005 a 2006 zastával dokonce post ministra kultury, poté byl deset let poslancem a od roku 2017 je členem Rady Českého rozhlasu.

Foto: Profimedia.cz

Vítězslav Jandák je ženatý, s manželkou Zdenou má dvě dětiFoto: Profimedia.cz

Kterou českou pohádku máte nejraději? A víte, že pohádky jsou i na Televizeseznam.cz? Jestli se nemůžete dočkat Vánoc, zkraťte si čekání s dalšími hezkými vánočními články.

Reklama

Načítám