Filmy s mlhou, vůní či blesky. V Česku fungují už několik let 4DX kina.

Představte si, že představení v kině pouze neuvidíte, ale doslova jej prožijete pomocí nejmodernějších efektů. Vůně, mlha, světelná show, bubliny, voda, blesky, silný vítr, slabé údery do zad nebo hýždí, pohyb sedaček – to vše lze zažít na vlastní kůži v nejmodernějších sálech 4DX společnosti Cinema City.

Počátky filmové technologie 4DX se vážou k jihokorejskému řetězci CJ CGV, který pro rozvoj unikátních promítacích sálů založil v roce 2009 samostatnou společnost CJ 4DPLEX. Díky společnosti Cinema City International si zážitky z „jiné dimenze“ mohou už několik let užít diváci i v České republice.

Technologie 4DX má dvě základní části. První z nich je speciálně přestavěný a upravený sál, ve kterém je specifický systém větráků, světel, zařízení pro tvorbu mlhy, bublin či sněhu. Nejdůležitějším prvkem kinosálu jsou pak sedačky pro pohyb do všech směrů. Nechybí ani přístroje na simulaci nárazů a další efekty. V podlaze sálu je instalována ocelová konstrukce, která mění celý sklon hlediště, čímž se dynamika pohybu ještě více umocňuje.

Zajímavostí je, že speciální efekty pro každý film nevytváří samotní tvůrci daných snímků. Na tvorbu efektů k filmům mají kina speciální oddělení, které svůj výsledek konzultuje a dolaďuje s režiséry. Do kina je zaslán speciální dokument obsahující řídící instrukce načasované podobně jako titulky k filmům. Vše se uloží do řídícího počítače 4DX a následně nahraje do řídícího systému sedaček.

Historicky prvním filmem promítaným technologií 4DX byl v roce 2010 jihokorejský snímek Choneungryeokja (Haunters), prvenství mezi animovanými filmy drží Já, padouch. V počátcích této technologie (rok 2010) bylo ročně promítnuto celkem 13 filmů. Letos jich bylo ke čtyřem desítkám včetně megahitů jako Avengers: Endgame, Lví král nebo poslední epizody Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera.

V České republice můžete 4DX sály navštívit v Cinema City Chodov, Cinema City Nový Smíchov a Cinema City Plzeň.